Президентът на Сърбия Александър Вучич даде тази сутрин начало на функционирането на газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") в Сърбия и в страната започна да постъпва природен газ от Русия, предаде ТАСС.

Церемонията на четвърта газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови Сад е предавана пряко от агенция Танюг.

Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа. Цената за един кубик ще е 155 долара на входа с България, плюс 12 до 14 долара транспортни разходи в нашата мрежа, преди това бяха 240 долара, заяви Вучич.

В церемонията в Господжинци участваха също руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, представители на руски компании, строили газопровода.

По-рано сръбският президент заяви, че Балкански поток е запълнен с газ, а официалното му откриване беше планирано да се състои на 30 декември, но в последствие беше отложено за 1 януари.

На пресконференция след среща с руския външен министър Сергей Лавров в средата на декември Вучич каза, че Сърбия ще пусне газ по Балкански поток на 29 или 30 декември.

Минаващият през територията на Сърбия газопровод представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. Турски поток, по която газ от Русия ще постъпва първо в Турция, а после в България, Сърбия и Унгария.

Дължината на сръбския участък е 403 км, а проектната му мощност - 13,9 милиарда кубични метра газ годишно./Галя Гергова/