Добрият приятел се познава и доказва в тежки времена - в силата на тази максима са твърдо убедени медиците от МБАЛ - Гълъбово. В болницата, която е единствената пълноценно функционираща в района на енергийния комплекс "Марица Изток" посрещат петата вълна на Covid-19 малко по-спокойни и по-добре подготвени. Tова стана възможно, след като през изминалите две години на пандемия към лечебното заведение беше насочена значителна подкрепа от една от най-големите електроцентрали в комплекса - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".

снимка: КонтурГлобал

В гълъбовската болница ежегодно се лекуват над 3 300 пациенти. Като всички лечебни заведения, и тя е изправена пред сериозни предизвикателства заради пандемията - тук функционира единственото специализирано ковид-отделение в района на Гълъбово и Раднево. То разполага с 20 легла, които почти не са оставали свободни в последните над 18 месеца. Базата е многогодишна, но с помощта на приятели като електроцентралата постепенно се обновява.

През миналата есен "КонтурГлобал Марица Изток 3" осигури на болницата нова медицинска апаратура, която улеснява значително работата на медиците на първа линия - допълнителни мултипараметрични монитори и втора централна мониторна станция, дистанционни модули, ЕКГ, дефибрилатор, реанимационни болнични легла, перфузори, пулсоксиметри и система за дигитализация на рентгенови снимки. "Болниците, отдалечени от големите центрове, не могат да се справят сами без помощ. В такива заведения се работи по-трудно и средствата са по-малко. По тази причина помощта на сериозни дарители като ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е изключително ценна. Благодарение на компанията вече разполагаме и с респиратор за интензивна грижа. Оборудването, което получихме, подобри възможностите ни за диагностициране, лечение и транспортиране на болните и увеличи значително готовността ни да реагираме в тежки ситуации", разказва д-р Гошо Грозев, директор на МБАЛ - Гълъбово. Полученото оборудване е на стойност почти 100 000 лева, но по думите на д-р Грозев помощта на "КонтурГлобал Марица Изток 3" е важна не само финансово. Набавянето на подобна апаратура в момент на пандемия и голямо глобално търсене е трудно, споделя той.

снимка: КонтурГлобал

"Електроцентралата ни е само на няколко километра от Гълъбово. Виждаме предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени медицинските специалисти в местната болница. Като добър съсед, нямаше как да не подадем ръка. Още от началото на пандемията сме в активна комуникация с ръководството на МБАЛ - Гълъбово. Беше трудно да набавим в кратки срокове специализираната апаратура, от която се нуждаеха медиците, но все пак се справихме навреме. Надяваме се това да помогне за адекватното лечение и спасяването на повече хора, особено като знаем, че местната общност изцяло разчита на тази болница", казва Надя Синигерска - Бохорова, Мениджър "Комуникации и КСО" в "КонтурГлобал Марица Изток 3".

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", която произведе електроенергията за почти половината български домакинства през 2021 г., подкрепя медиците и местната общност в битката с Covid-19 още от самото начало на пандемията. До момента, компанията е отделила над половин милион лева за целта. Още през 2020 година "КонтурГлобал Марица Изток 3" осигури спешен ремонт на системата за подаване на кислород за пациентите в общинската болница. Беше доставена и първата важна апаратура и консумативи за лечение - мултипараметрични монитори за интензивна грижа, централна мониторна станция и мобилен рентген за графии на бял дроб за COVID - отделението, мобилни безжични монитори, ЕКГ апарат и бифазен дефибрилатор за линейката, лични предпазни средства, дезинфектанти и бързи тестове. "Подкрепата на компанията е много важна за нас като специалисти, така се чувстваме по-уверени, сигурни и спокойни в грижите, които полагаме за пациентите. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" се отзова бързо и навреме, помогнаха ни нееднократно, когато бяхме в най-тежка ситуация заради пандемията. По тази причина оценяваме подкрепата на централата много високо. Повече и от самата стойност на оборудването. Защото беше крайно необходимо", споделя д-р Грозев.

снимка: КонтурГлобал

През пролетта на 2020 г. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" подкрепи и кампанията на фонд "Обединени срещу COVID-19" със 100 000 лева. Голямата част от събраните от Фонда над 1 милион лева бяха разпределени в подкрепа на общински болници и медицински центрове в цялата страна, включително в област Стара Загора. Компанията финансира и редица други инициативи, свързани с гарантирането на повече сигурност на места със струпване на хора - осигурени бяха дезинфектанти и предпазни средства за Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, санитарни пакети за училища и държавни институции, приютили деца лишени от родителски грижи в гр. Гълъбово и гр. Стара Загора. Помощ за ежедневните мерки срещу COVID-19 получиха и в Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора и кризисния център "Самарянска къща" в града. Осигурени бяха защитни маски и дезинфектанти за семействата на служителите на централата в навечерието на първия учебен ден.

"Пандемията не просто промени стратегията ни как да помагаме. Тя усили нуждата да го правим. Променихме приоритетите си, но запазихме твърдото си намерение да бъдем полезни на местните общности и обществото като цяло. Свършихме много работа, но за съжаление Covid-19 продължава да ни поставя нови и нови предизвикателства. Убедена съм, че с обединените усилия на медиците, бизнеса, институциите и местните власти, ще можем да се справим и с тях", смята Надя Синигерска - Бохорова.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" се нарежда сред най-големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата й централа. През последните години компанията е отделила над 5 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата се насочва за помощ на местните общности.

 

* съдържание на КонтурГлобал Марица Изток 3