Премиерът трябва да уважава независимостта на регулатора, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Особено обидно е, посочи още той, че това правителство не е проявило интерес най-малко, за да разбере каква е същността на нашето решение за цените и какви са недостатъците от въвеждането на мораториума. Имаше преднамереност в отношението към комисията, смята Иванов.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата е смачкал едно много добре балансирано решение на КЕВР, а след отмяната му потребителите ще платят скъпо за него. Първоначалните изчисления за тока показваха, че той трябваше да се повиши с 64 на сто, ние използвахме изцяло регулаторни инструменти и намалихме повишението на 11,5 на сто, обясни Иванов. И добави, че на среща още със служебния премиер Стефан Янев като мярка е предложил ДДС за енергоносителите от 20 да стане 10 процента в рамките на три-четири месеца. Ако беше приложена тази стъпка, цената на тока за бита щеше да поскъпне средно с един до три процента и така без мораториум щеше да бъде решен проблемът с поскъпването за битовите потребители. След това правителството можеше да търси как да компенсира бизнеса за високите цени на енергията, обясни Иванов.

Смятам, че за цените на парното правителството е принудено и ще направи всичко необходимо, за да не предизвика взрив на недоволство, топлофикациите наистина са в много тежко състояние, както и ВиК дружествата, отбеляза той. В аванс Иванов съобщи, че утре се предвижда среща между регулатора, представителите на ВиК холдинга и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Председателят на КЕВР заяви също, че най-голямото достижение на сегашния екип на комисията е защита на нейната независимост, която сега "брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат". Той очаква писмо от ЕК, в което от Комисията да коментират тези действия на министър-председателя. Еврокомисията е информирана за тях, но не от регулатора, а от неправителствени организации, свързани с българската енергетика, уточни Иван Иванов.

Той подчерта, че КЕВР функционира по строго структуриран начин относно ценовите решения, които се налага да приема не само веднъж годишно, подчинява се на строго определен график.

Според него, обвиненията към КЕВР в момента означават или ниско ниво на информираност, или високо ниво на некомпетентност, непознаване на материята.

Иванов очаква в края на януари да е ясен вече следващият председател на комисията. Той дори се пошегува, че се изкушава да обяви гладна стачка, докато това не стане.

Според него новият председател на КЕВР трябва да бъде почтен, компетентен, да не се поддава на натиск на изпълнителната власт, на лобизъм.