Цените на петрола останаха почти без промяна в днешната азиатска търговия, след като вчера се повишиха сериозно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Основните причини за ръста са продължаващите заплахи за корабоплаването в Червено море, които затрудняват доставките.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 1 цент до 82,52 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол се покачиха с 1 цент до 77,59 долара за барел, а априлските - 0,8 на сто до 77,86 долара за барел.

В понеделник и двата сорта добавиха по около процент към цената си, след като през миналата седмица бяха спаднали с 2-3 на сто.

"Опасенията около сигурността на доставките заради продължаващите проблеми в Червено море поддържат цените и контрират все още ястребовия подход на УФР по отношение на паричната политика", заяви Тони Сикамор, анализатор за Ай Джи (AG) в Сидни.

За задържането на относително високите цени принос имат и признаците за подобряване на търсенето в Китай. "Опасенията за Китай спадат, а рафинериите започват да купуват все повече след бума на пътуванията около тържествата по посрещането на новата лунна година", посочват анализаторите от банка Ей Ен Зет (ANZ).

Пазарите очакват и данните на Американския петролен институт за американските запаси на суров петрол, които ще бъдат обявени в късния следобед местно време.