Цените на петрола останаха почти без промяна в днешната азиатска търговия, като инвеститорите следят започналата вчера обиколка на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Близкия изток, по време на която ще се обсъждат възможностите за примирие между Израел и "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, спаднаха с 2 цента до 77,97 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 3 цента до 72,75 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха вчера с около процент, а повишението на цената беше първо от четири търговски сесии насам.

Вчера Блинкън се срещна с престолонаследника и де факто владетел на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, като палестинците се надяват на постигане на примирие преди Израел да атакува граничния град Рафа, където в момента са намерили подслон половината от жителите на Ивицата Газа.

Предложението за примирие, представено миналата седмица от катарските и египетските посредници, очаква отговора на "Хамас", които обаче искат повече гаранции, за да прекратят продължаващия вече четири месеца конфликт.

Същевременно САЩ продължават кампанията си срещу йеменските хуси, чиито атаки в Червено море застрашават глобалната търговия. През изминалата нощ е бил обстрелян британски кораб недалеч от пристанище Ходейда, макар и без сериозни последици.

Пазарите очакват и данните за американските запаси от суров петрол, които ще бъдат обявени по-късно днес. Петима анализатори, запитани от Ройтерс, са изразили очаквания, че през миналата седмица те са се повишили с 2,1 милиона барела.