Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, след като последните данни показаха, че американските запаси са спаднали с повече от очакваното през последната седмица, а същевременно действията на Китайската централна банка дадоха надежда, че Пекин ще предприеме по-решителни мерки, за да стимулира икономиката, съобщава Си Ен Би Си.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 25 цента или 0,3 на сто до 80,29 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 31 цента или 0,4 на сто до 75,40 долара за барел.

"Значителният спад на американските петролни резерви, очакванията китайската икономика да се възстанови посредством повече мерки за стимулиране и напрежението в Близкия изток повишават цените на петрола", посочва Тошитака Тадзава, анализатор към "Фуджитоми секюритис" (Fujitomi Securities).

По данни на американската Агенция за енергийна информация запасите от суров петрол на САЩ през миналата седмица са спаднали с 9,2 милиона барела, или повече от четири пъти от прогнозирания от анализаторите спад от 2,2 милиона барела.

Спадът се дължи на рязкото намаляване на вноса на суров петрол в САЩ, а добивите намаляха от рекордните 13,3 милиона барела дневно преди две седмици до петмесечно дъно от 12,3 милиона барела дневно през миналата седмица най-вече заради арктическия студ, "замразил" петролните кладенци в северната част на страната.