Петролът поскъпва в азиатската търговия, добавяйки към стабилния ръст на цените от вчера на фона на продължаващите опасения относно доставките от Близкия изток след прекъсванията на находище в Либия и повишеното напрежение около войната между Израел и "Хамас", предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 38 цента или 0,5 на сто до 78,63 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха ръст от 52 цента или 0,7 на сто до 73,22 долара за барел.

Във вчерашната търговия цените на двата сорта нараснаха с около 3 на сто, за да поскъпнат за първи път от пет сесии насам, като американският сорт отбеляза най-голямото дневно процентно увеличение от средата на ноември.

Съвкупността събитията свързани с напрежението в Червено море и пълното затваряне на либийското петролно находище Шарара заради протести възобновиха опасенията на инвеститорите относно глобалните доставки на петрол, заявиха анализатори от АйДжи (IG), цитирани от Ройтерс.

По-рано във вторник заместник-лидерът на Хамас беше убит при удар в Бейрут.

Притесненията за корабоплаването в Червено море възникнаха, след като подкрепяните от Иран йеменски хуси заявиха вчера, че са "набелязали" контейнерен кораб, пътуващ за Израел. Централното военно командване на САЩ съобщи, че екстремистите са изстреляли две противокорабни балистични ракети в южната част на Червено море предишния ден.

Възходът на котировките беше подкрепен и от данни на Американския петролен институт, показващи, че запасите от суров петрол в САЩ са спаднали със 7,4 милиона барела през седмицата, приключила на 29 декември, което е двойно повече от понижението очаквано от анализаторите анкетирани от Ройтерс.