Петролът продължи да трупа печалби днес, но върви към първата си седмична загуба от три седмици, тъй като безпокойството около инфлацията и антиковид локдауните в Китай, забавящи глобалния растеж, неутрализират опасенията, свързани с намаляване на доставките на гориво от Русия, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, прибави 1,81 долара или 1,7 на сто и един барел се търгуваше за 109,26 долара в азиатската електронна сесия тази сутрин.

Американският лек суров петрол поскъпна с 1,55 долара или 1,5 на сто до 107,68 долара за барел.

И двата контракта обаче са напът да отчетат спад за седмицата, като при Брента се очаква той да бъде близо 3 на сто, а при американския - почти 2 на сто.

Пазарът продължава да се лута между перспективата евентуална забрана на ЕС да свие доставките на руски петрол и опасенията от нестабилно глобално търсене.

Търговците на петрол търсят "светлина в края на мрачния тунел на локдауни в Китай", коментира управляващият партньор на "Ес Пи Ай Асет мениджмънт" (SPI Asset Management) Стивън Инес.

Инфлацията и агресивното вдигане на лихвите доведоха щатския долар до 20-годишни върхове, което ограничи покачването на петролните котировки, тъй като по-силният долар и без това оскъпява петрола, когато той се купува в други валути.

Вниманието на анализаторите обаче продължава да е насочено към перспективата за забрана на руския петрол от ЕС, след като тази седмица Москва наложи санкции на европейските подразделения на "Газпром", а Украйна спря ключов маршрут за транзит на газ, отбелязва Ройтерс.