Изпълнителният директор на електроразпределителната мрежа в Тексас бе уволнен в сряда, след като милиони жители на този американски щат останаха без електричество и отопление в продължение на дни при екстремно ниски температури, предаде Асошиейтед прес.

Бил Магнес, изпълнителен директор на "Илектрик рилайъбилити каунсъл ъф Тексас" (Electric Reliability Council of Texas), е първият уволнен високопоставен служител, след като милиони жители на щата останаха без ток в средата на февруари на фона на необичайно студено време.

Магнес, който е спечелил над 876 000 долара от заплати и други бонуси през 2019 г., се превърна в мишена на гнева. Операторите на мрежата изключиха над четири милиона потребители, след като системата се претовари. Магнес твърди, че това е било необходимо, за да се избегне по-катастрофално спиране на тока, което би продължило месеци.

Председателката на щатската комисия за комунални услуги Деан Уолкър подаде оставка, въпреки че се опита да се защити в две продължителни изслушвания пред законодателите. Най-малко шестима членове на борда на "Илектрик рилайъбилити каунсъл ъф Тексас" се оттеглиха след сривовете в електроснабдяването.

Много от тях живеят извън щата, което само засили гнева към компанията.