ГЕРБ-СДС и ДПС събраха подписи и внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание днес във връзка с цената на тока. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. 

"Ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и колегите от ДПС внесохме в деловодството на Народното събрание (НС) искане за свикване на извънредно заседание на парламента, днес, за да можем да направим изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране и министъра на енергетиката, тъй като стана ясно на днешното заседание, че той е в чужбина - на заместник-министъра на енергетиката, по темата, свързана с цената на електрическата енергия", съобщи Петкова.

Заседанието започна в 19:30 часа. Кворум обаче нямаше, заради което председателстваща заседанието Росица Кирова даде половин час почивка, за да успеят да се съберат депутатите. Това обаче не се случи и отново нямаше кворум.

Следващото събиране в залата беше насрочено за 20:45 часа, но заседанието отново не тръгна заради липса на кворум, поради което Кирова освободи депутатите.

Видяхме, че днес имаше много бурни дебати по тази тема, очевидно това е въпрос, който вълнува всички, и ние считаме, че той трябва да бъде изяснен още в рамките на днешния ден, така че такова искане ние сме внесли. Мотивът ни е много ясен - да се спре със спекулациите по тази тема и българските граждани да бъдат информирани за това, което се случва, обясни Петкова.

Тома Биков коментира, че целта на това нестандартно решение е да бъде прекратен опитът да се злоупотребява с направените конституционни промени. Когато решихме парламентът да има непрекъсваемост на мандата, нашата цел беше да се оказва контрол върху изпълнителната власт, а не да се превръща залата на НС в предизборна трибуна, коментира депутатът. Ние искаме да приключим днес с този свободен ден в предизборната кампания, добави Биков.

Преди дни на брифинг Малинов успокои, че АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли, и ще подаде ново с оптимизирани параметри. 

Служебният министър-председател Димитър Главчев също бе категоричен от парламентарната трибуна, че няма да има драматична промяна в цената на тока. Той беше изслушан в рамките на днешното извънредно заседание на Народното събрание.

"Следим процеса по формиране на цената на тока, доколкото е в правомощията на изпълнителната власт. И мога да успокоя българското население, че няма да има драматична промяна. Даже мога такъв индикативен процент да ви дам, в рамките на инфлацията, че и по-надолу. Но не е моя работа да казвам каква ще бъде цената на тока от 1 юли", заяви Главчев.

На 25 април депутатите приеха промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия. Министър Малинов коментира, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като и в предишната законодателна рамка пълната либерализация на пазара на битовите потребители на електроенергия трябваше да се случи от 1 януари 2026 г. По думите му и сега тя ще се случи от 1 януари 2026 г. Той обясни, че промените, са свързани с преходния период, който е трябвало да започне от 1 юли тази година и да продължи 18 месеца, в който се е променял част от механизма за регулиране на този пазар.