Групата ОПЕК+ ще обсъди ново увеличение на производството на петрол, в момент когато цените достигат 7-годишен максимум, тласкани нагоре от геополитически кризи, следващи една след друга, предаде Франс прес.

В началото на почти всеки месец от избухването на пандемията от Ковид-19 тринайсетте членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), начело със Саудитска Арабия, заседават чрез видеоконферентна връзка с десетимата си съюзници, оглавявани от Русия, за да решат евентуални корекции в добива, допълва БТА.

Много анализатори очакват през март ново увеличение на общия обем на производството с 400 000 барела на ден.

Това е част от приемствеността в стратегията за предпазливо отваряне на кранчетата, започнало през май 2021 година от групата ОПЕК+ в контекста на икономическо възстановяване след драстично съкращаване на добива, за да се преодолее шока от пандемията.

Анализатори от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics) изключват по-голямо увеличение, като се имат предвид високите цени на петрола и неотдавнашното намалено производство на ОПЕК+.

Цената на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прехвърли символичния праг от 90 долара през януари - най-високата стойност от октомври 2014 г. Американският лек суров петрол също повиши стойността си до неколкогодишни максимуми.

Вече са забравени опасенията, породени от варианта Омикрон в края на 2021 г. и пазарът вече съсредоточава вниманието си към голямото геополитическо напрежение сред мастодонтите на производството и износа на черно злато - Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това поражда опасения, че доставките са застрашени.

Напрежението достигна най-висока степен между Москва и Запада заради Украйна, край която Русия съсредоточи десетки хиляди войници и тежко въоръжение.

Една руска инвазия в Украйна ще предизвика много тежки санкции и това ще покачи още повече цените, обяснява Бярне Шилдроп, анализатор в "Себ" (Seb).

Сред обмисляните мерки са намаляване на закупуването на газ и петрол от Москва, които представляват съответно 43 на сто и 20 на сто от доставките в Европейския съюз.

В Близкия изток регионалните вражди, свързани с войната в Йемен, също стават по-интензивни.

Хусите - бунтовници, подкрепяни от Иран - извършиха в средата на януари първото си кърваво нападения на територията на ОАЕ и изстреляха ракети срещу Саудитска Арабия. Нападението беше остро осъдено в чужбина и последвано от ответни удари.

Освен тези геополитически елементи, анализаторите упрекват ОПЕК+ че прекалено много се бави да възстанови добива си от преди пандемията заради предпазливата си стратегия. Но има и друга причина - някои производители се затрудняват да върнат производството в предишните обеми поради проблеми с инфраструктурите и инвестициите.

А саудитците ясно дадоха да се разбере, че няма да се притекат на помощ на други страни членки, надвишавайки квотата си, за да компенсират по-малките обеми на партньорите си, изтъква Бярне Шилдроп.