Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния кабинет в лицето на министър-председателя Гълъб Донев, министъра на енергетиката Росен Христов и вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, в което настоя за предоговаряне на сроковете за либерализация на пазара за ток за домакинствата, тъй като крайната дата 31 декември 2025 г. (междиннитe етапи са през 2023 и 2025 г. - б. ред.), според нея, е нереалистична. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Ковачева подчертава, че социалната и енергийната политика трябва да отчитат общи фактори, така че да позволяват осъществяването на трудни реформи, каквато е либерализацията на пазара на електроенергия. Според нея голяма част от българските домакинства не са подготвени за цените на свободния пазар, а ако либерализацията към момента беше факт, битовите сметки за ток щяха да бъдат в пъти по-високи и на фона на доходите у нас, непосилни за плащане.

Омбудсманът припомня, че през последните дни от Кризисния щаб по енергетика и от Министерството на енергетиката са направени противоречиви изявления във връзка с прилагането на нов вид тарифи, според количеството консумирана електроенергия. Тя припомня, че в становища вече е изразила позицията си, че двете тарифи не са работещ механизъм за намаляване на цената на тока за домакинствата.

Тя допълва, че именно тези предложения от страна на служебното правителство стават повод да поиска предоговаряне на сроковете за либерализацията на пазара на дребно на електрическата енергия.

Ковачева подчертава, че съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, реформата включва определяне на критерии за идентифициране на енергийно бедните, както и постепенен преход към либерализиран пазар на електроенергия за битовите клиенти в периода 2023 г. - 2025 година.

Тя акцентира, че въпреки поетите ангажименти към Европейската комисия, условията в страната ни и на международния пазар в момента не кореспондират с тях.

На 23 октомври от Министерството на енергетиката (МЕ) изпратиха позиция до медиите, в която уточняват, че няма да внасят предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. От МЕ отчитат, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия, се посочваше още в позицията.