Кризата с газа е зад гърба ни, поради което няма да се стигне до компенсации. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по Нова телевизия.

"В цяла Европа има компенсации, енергийната криза е за всички и всички я решават горе долу по един и същи начин. Изземват се свръхпечалби на енергийните дружества и с тях се финансират тези компенсации, така че да може да се дадат устойчиви цени на бизнеса", обясни Никола Стоянов.

България в това отношение в последните два месеца и половина се справи много добре, ни сме стабилни, добави той. Според него компенсации за газ няма да са необходими, защото цените ще са доста под тавана, който бизнесът е поставил. Търговете, които са пуснати, са до края на 2023 г., очакваме много конкурентни цени, така че може да се каже, че тази криза е зад гърба ни, коментира служебният министър на икономиката.

"Ситуацията е доста динамична и ако преди два месеца ме бяхте питали дали очаквам позитивен сценарий, щях да кажа "не". Сега имаме дългосрочен договор с Азербайджан, към него можем да добавим и такива за LNG и тръбен газ", отбеляза Никола Стоянов.

През седмицата, след заседание на Кризисния щаб по енергетика, служебното правителство съобщи, че е разработен механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране за справяне с високите цени на енергията. Според Никола Стоянов всички предложения са обърнати към една цел - бизнесът ни да бъде конкурентоспособен.