Най-добрият енергиен микс за България е от възобновяеми източници, системи за съхранение и ядрени централи. Това коментира пред Дарик радио Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Защо Европа се оказа неподготвена за енергийната криза?

"Европа е неподготвена, защото т. нар "Зелена сделка" или "Зеленият преход" не се управлява правилно, не беше подготвен правилно. Насочиха се много средства в подпомагането на инсталирането на нови мощности, които да заместят конвенционалните базови мощности. Никой не обърна внимание на мрежите, на преносните и разпределителни мрежи в Европейския съюз. Това създава сериозни проблеми по присъединяването на възобновяемите мощности, по тяхното управление и по ефективното използване на произведената възобновяема енергия", коментира Цачев пред радиото.

Според Цачев факторът война ще отложи зелената трансформация. По думите му през последните 12-13 години Европа е пренасочила всичките си базови мощности към направата на нови газови централи. "В момента с войната между Украйна и Русия и проблемът с газовите доставки - това дава своето отражение не само върху сигурността на доставките, но и върху цената на електрическата енергия", добави Ангелин Цачев.

За да продължим да сме адекватни към 2050 г., когато трябва да имаме пълна декарбонизация на икономиката си, енергийният ни микс трябва да стъпи на три технологии: възобновяемите източници, системите за съхранение на електрическата енергия; ядрени централи, отбеляза Цачев.

3eNews