Международната рейтингова агенция Moody's подобри до позитивна от стабилна прогнозата си за световния енергиен сектор, като посочи за аргументи ръста на цената на енергоносителите и възстановяването търсенето на суровини.

"Устойчивият ръст на цените на енергийните горива на фона на възстановяването на световната икономика трябва да допринесе за обръщане на основните показатели на индустрията през следващите 12-18 месеца", посочват от агенцията.

Moody's запазва средносрочните си прогнози за цената на петрола в диапазона от 45 до 65 долара за барел и за природния газ на Henry Hub на ниво от 2-3 долара за MMBtu (1 млн. британски термични единици).

"Забавянето на потребителското търсене и повишената търговска и производствена активност, предвид задържането на пандемията COVID-19 допринасят за възстановяването на глобалната икономическа активност. Това от своя страна ще ускори темповете на възстановяване на търсенето на нефт и газ в края на 2021 г. - началото на 2022 г.", казва Елена Надточи, старши вицепрезидент на Moody's.

Според експерта, през 2021 г. благоприятните за пазарната обстановка относително ниски оперативни разходи ще допринесат за повишаването на печалбата и оперативния паричен поток на компаниите, занимаващи се с проучване и добив (E&P).

3e-news.net