Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че с неговия екип са провели "много окуражаващи" разговори с правителството на Германия относно реформата на пазара на електроенергия в Европейския съюз, предадоха Ройтерс и БТА.

"Проведохме задълбочени и много окуражаващи дискусии и се договорихме нашите екипи и министри да работят заедно, за да гарантираме, че ще успеем да постигнем необходимото споразумение до края на месеца". Това заяви Макрон на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Олаф Шолц, след като двамата лидери се срещнаха в германския пристанищен град Хамбург.

Изявлението на френския президент идва на фона на противоречията между Франция и Германия относно регламентирането на използването на ядрената енергия в Евросъюза, посочва Ройтерс.

Макрон заяви, че енергийният микс на Франция и този на Германия се различават, но могат да се допълват взаимно.

Франция разчита предимно на ядрената енергия, а Германия използва повече природен газ и въглища, но инвестира значителни средства във възобновяеми източници на енергия.

Двете страни искат да постигнат договореност, въз основа на което да бъде изготвено рамково споразумение за целия ЕС, с което да бъде гарантиран трансграничният обмен на електроенергия и увеличаването на междусистемните връзки.

Олаф Шолц заяви, че са постигнали "съгласие по много въпроси".

"Например, че искаме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Европа ще има въглеродно неутрална икономика до средата на века. Подходите ни за постигане на тази цел са различни, но се съчетават добре", заяви германският канцлер.