Страните от Европейския съюз, които отказват да подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще бъдат съучастници на военни престъпления, каза днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

"Ако една страна в Европа продължава да се противопоставя на ембарго върху руския петрол, тогава ще има основателни причини да се каже, че тази страна е съучастник в престъпленията, извършени от Русия на украинска територия", заявява Кулеба на видеозапис, който публикува в Туитър.

"Ако една страна се противопоставя на ембарго върху руския петрол, това означава едно нещо: тази страна е на страната на руснаците и споделя отговорността за всичко, което е направено от руснаците в Украйна", добави дипломат номер едно.

По-рано през деня Унгария се обяви срещу предложението на Европейската комисия за забрана за вноса на петрол от Русия в сегашния й вид. Словакия и Чехия поискаха по-дълъг преходен период. Унгария, която е силно зависима от руския петрол, разкритикува липсата на гаранции за енергийната си сигурност в предложението на ЕК в настоящия му вид.

"Това не е въпрос на липса на политическа воля или на график, а просто на физическа, географска и инфраструктурна реалност", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по-рано днес.

Кулеба пък приветства предложението на ЕК още предната нощ и заяви, че "времето на половинчатите санкции е приключило". Той разкритикува и "абсурдната ситуация", в която ЕС налага санкции на Русия, а същевременно продължава да плаща на Москва за газа и петрола.