"Росатом" подписа договор за доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", предаде ТАСС.

Компанията за производство на ядрено гориво "ТВЕЛ", която е част от държавната корпорация "Росатом", и АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за доставката на руско ядрено гориво за България до 2025 г. включително.

"Както и по-рано, "ТВЕЛ" ще осигури комплектни доставки на ядрено гориво, така че операторът на ядрената централа няма да се нуждае от покупката на обогатен уран на пазара и да го предава за производството на ТВС", се казва в съобщение на "ТВЕЛ".

На АЕЦ "Козлодуй" действат два блока - пети и шести с реактори ВВЕР-1000, които работят с руско ядрено гориво, произведено от Новосибирския завод за химически концентрати.

От края на 2016 г. за шести енергоблок се доставя ядрено гориво от ново поколение ТВСА-12.

Гордеем се със сътрудничеството ни с АЕЦ Козлодуй. ТВЕЛ предоставя на централата комплекс от услуги, които включват и доставка на ядрено гориво, инженерни и съпътстващи технически услуги, транспортиране на горивото, а това прави нашето предложение уникално, каза президентът на ТВЕЛ Наталиля Никипелова.

Компанията за производство на гориво на "Росатом" - ТВЕЛ, включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсии и обогатяване на уран, производство на стабилни изотопи, производство на газови центрофуги, а също научно-изследователски и конструкторски организации. Тя е единственият доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ. ТВЕЛ осигурява ядрено гориво за 76 атомни реактора в 15 страни, изследователски реактори в 8 страни, а също така и транспортни реактори за руския атомен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ.