Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигани и няма да се вдигнат, докато има мораториум. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание, коментирайки високите цени на електроенергията.

"По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база новите цени, които бяха сложени през миналото лято. Няма нови цени за битовите потребители. В момента работим много усърдно за това, когато махнем мораториума, да няма никакъв остър скок в тези цени", коментира Петков, цитиран от БТА.

След заседанието премиерът каза, че Министерският съвет е взел конкретни мерки за цените на електроенергията и на газа за подпомагане на бизнеса и битовите потребители. Петков потвърди, че правителството няма да допусне шоково поскъпване след отпадане на мораториума.

На няколко пъти различни експерти предупредиха за шоково поскъпване заради "натрупване", което предизвиква мораториумът върху енергийните цени за бита. Появиха се изказвания, че мораториумът ще падне, след като бъде сформирана новата Комисия за енергийно и водно регулиране, законът за която вече върви в парламента.

"Бизнесът е компенсиран със 110 лв. от бюджета за ноември месец, със 130 лв. за декември месец. Сложили сме таван до 250 лв. (за мегаватчас - б.р.), в зависимост от пазарните цени, по механизма, който днес ще обсъдим, за януари", допълни премиерът. Той обясни, че държавната помощ за бизнеса за месец декември ще влезе в сметките за електричество, които фирмите ще получат в началото на февруари.

На днешното си заседание Министерският съвет прие този нов таван от 250 лв. за мегаватчас за януари. 

"Да се успокоят всички, че цените, които ще плащат за ток, ще бъдат намалени в следващата им сметка, за газа - по същия начин. Имаме помощи, които и за декември, и за януари ще се отразят в сметките, които ще се видят в началото на февруари", каза още премиерът преди заседанието.

След заседанието той каза, че приетата компенсация означава, че "до този момент, сметките, които са дошли за декември са по-високи, но компенсацията, която ще получат в началото на февруари, ще включва допълнителното подпомагане, което е прието за декември". "Т.е. сметката за февруари ще е по-ниска от тази, която виждат сега. Същото важи и за сметките за газа."

С изказванията си преди и след заседанието на МС Петков потвърди вече казаното от него наскоро по БНР, че с предвидения помощен пакет от 1,5 млрд. лева за бизнеса, вкл. ЕРП-ата, няма да се допуснат дисбаланси в системата. "За бизнеса, това, което е дадено като възможен таван до 250 лева, което досега го нямаше, ще им даде възможност да получат компенсацията и тази компенсация да се появи в техните сметки като нетирана сума и реално да не трябва бизнесите да правят нищо повече, освен да си платят сметките, които ще бъдат регулирани на този пакет от помощи."