Производителите на електролизери в Европа се ангажираха да увеличат производствения си капацитет десетократно - до 17,5 GW годишно до 2025 г. Това е част от съвместна декларация с Европейската комисия, която бе представена в Брюксел наскоро.

Съвместната декларация беше договорена по време на среща на върха за проблемите с електролизата в Брюксел и бе подписана от 20 главни изпълнителни директори на индустрията заедно с комисаря по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон, предаде Euractiv.

"Днес индустрията се съгласи за десетократно увеличение на производствените мощности на електролизери в Европа. Комисията ще подкрепи това важно индустриално повишаване за индустриално лидерство в технологиите за чиста енергия на бъдещето", каза Бретон. Увеличението на капацитета ще позволи годишното производство на 10 милиона тона възобновяем водород в Европа до 2030 г., се казва в изявление на Комисията.

Целта е в съответствие с плановете, представени през март от изпълнителната власт на ЕС, за прекратяване на зависимостта на ЕС от руския газ "много преди 2030 г." и ускоряване на преминаването към чисти енергийни източници.

За да подкрепи бързото разрастване на индустрията, съвместната декларация включва ангажимент от страна на изпълнителната власт на ЕС да въведе подкрепяща регулаторна рамка, да улесни достъпа до финансиране и да насърчава ефективни вериги за доставки.

В съвместното изявление се казва, че това включва "законодателно предложение за ускорено издаване на разрешения за проекти за възобновяема енергия" и по-бързо разглеждане на уведомленията за държавна помощ, изпратени до Брюксел. Производителите на електролизери от своя страна се ангажират да кандидатстват само с висококачествени проектни предложения, които са напълно съобразени с целите на ЕС за климата.

Йон Андре Льоке, главен изпълнителен директор на Nel Hydrogen и президент на Hydrogen Europe, нарече това "исторически ден" за електролизерната индустрия на ЕС. "Време е да приведем разговорите към действия", добави той в Twitter, предупреждавайки, че няма да има "ускоряване на производството на електролизери в Европа без адекватна регулаторна и финансова подкрепа".

ЕС е световен лидер в производството на електролизери. Въпреки че произведените в Китай електролизери са по-евтини, те също се считат за по-малко ефективни и надеждни от самите китайски производители, съобщава специализираното издание Recharge.

"Германските и европейските компании са в отлична позиция да произвеждат ключови компоненти за веригите на стойността на водородната икономика - превозни средства, транспортни решения, електролизери, горивни клетки", каза Вероника Грим, икономист, който е член на Съвета по водород в Германия.

Bosch, немският индустриален гигант, е сред компаниите, които са в най-добра позиция да се конкурират на световния пазар на електролизьори. По-рано тази седмица инженерната и технологична компания обяви инвестиция от 500 милиона евро в изследвания на компоненти на водородния електролизер.

3e-news.net