Емисиите на въглероден диоксид в Германия през 2022 г. са били в размер на 761 млн. тона, показват данни от неправителствената организация, работеща в областта на опазването на климата, "Агора Енергивенде" (Agora Energiewende), предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Това е с 5 млн. тона по-малко от заложеното в климатичното законодателство на страната, въпреки че възобновяемата енергия достигна рекордния дял от 46 на сто в електрическия микс, отбелязва АФП.

Потреблението на енергия в Германия през 2022 г. е спаднало с 4,7 на сто на годишна база до най-ниското ниво от обединението ѝ, като следствие на рязкото покачване на цените на енергоносителите, мекото време и призивите на правителството към гражданите да пестят енергия след внезапния спад на вноса на руски газ.

Увеличеното използване на въглища и нефт обаче обезсили намаляването на емисиите чрез енергоспестяване, се казва в изявление на базирания в Берлин мозъчен тръст.

"Берлин има за цел най-голямата икономика в Европа да стане въглеродно неутрална до 2045 г. и да намали 65 на сто от емисиите до 2030 г. в сравнение с 1990 г., но краткосрочните мерки за гарантиране на енергийната сигурност след нахлуването на Русия в Украйна го оставиха зад графика", казва Зимон Мюлер, директор на "Агора" за Германия.

Към този момент спрямо 1990 г. нивото на годишните парникови емисии се е понижило с 39 на сто.

Миналото лято германското правителство взе решение да разреши повторното активиране на електроцентрали, работещи с въглища, или да удължи техния живот, за да компенсира намаляващите доставки на газ.

Емисиите на CO2 от енергийната индустрия през 2022 г. възлизат на 255 милиона тона, което е с 3 на сто повече от предходната година, но малко под целта за сектора от 257 милиона тона.

Промишлеността също постигна целта си, като намали емисиите с 8 милиона тона миналата година поради мерки за спестяване и спад в производството, но транспортният и строителният сектор не успяха да изпълнят годишните си цели, добавят анализаторите от "Агора Енергивенде".