Причините за възникването на дисбаланса на европейския газов пазар се запазват и свръхпредлагане на суровината ще може да се наблюдава и догодина. Това заяви днес ръководителката на руската компания Газпром експорт Елена Бурмистрова на онлайн конференция, предаде ТАСС.

Искам да предупредя всички, които са твърде оптимистично настроени по повод възстановяването на пазара. Повечето предизвикателства и заплахи продължават да съществуват. Сред тях е общото свръхпредлагане, което вероятно ще наблюдаваме и през 2021 година. Освен това не трябва да се очаква свиване на доставките на втечнен природен газ в Европа, каза Бурмистрова.

По думите й негативни фактори като втора поредна топла зима, изобилни запаси от газ в хранилищата и цялостното свръхпредлагане са започнали да оказват влияние още преди появата на коронавируса. Сред причините за дисбаланса, които са не по-малко важни, са рекордните доставки на втечнен газ, които се запазват въпреки значителното понижение на цените.

На фона на нестабилността в доставките на втечнен природен газ, по думите на Бурмистрова, тръбопроводният газ на Газпром е фактор, уравновесяващ пазара.

Същевременно заплахата на САЩ със санкции срещу "Северен поток-2" е опит да се изтласка Русия от европейския газов пазар с непазарни инструменти, допълни шефката на Газпром експорт.

Американските доставчици на втечнен газ са нарушили равновесието на европейския газов пазар и не са успели след това да го стабилизират. Сега САЩ се опитват да изтласкат Русия, използвайки непазарни инструменти, заяви Бурмистрова.

Пред тези заплахи ми е приятно да видя обединената опозиция на правителствата на ключови страни, които купуват наш газ в ЕС, допълни тя.