Стойността на златото в хода на днешната търговска сесия на борсата "Комекс", която е подразделение на Нюйоркската фондова борса, достигна най-високата стойност от 1 юни 2021 г., предаде ТАСС.

Цената на благородния метал се е повишила с 0,84 на сто до 1915,7 долара за тройунция в 09:28 часа българско време, сочат данните на търговската площадка. Към 10:14 часа българско време котировката на златото е забавила растежа си до 0,65 на сто и то се е търгувало за 1912,1 долара за тройунция.

Цената на златото расте под влияние на два фактора - глобалната инфлация и геополитическото напрежение, коментира пред ТАСС шефът на подразделението за анализ на пазарите на ценни книжа в "Алфа банк" Борис Красноженов. На фона на инфлационния натиск на глобално равнище и очакваното повишение на лихвите от централните банки инвеститорите купуват златото като защитен актив. В същото време благородният метал за редица инвеститори е "сигурно убежище" на фона на все по-голямото геополитическо напрежение, след като Русия призна суверенитета на Донецка и Луганска народна република, добави той.