Руската централна банка е готова да предприеме всички необходими мерки за подкрепа на финансовата стабилност, тъй като рублата и руските финансови активи претърпяха сериозна обезценка, след като Москва изпрати така наречените от нея "миротворчески сили" в Източна Украйна.

Рублата достигна почти двегодишно дъно от 80,97 рубли за един щатски долара, след като Путин разпореди разполагането на войски в източноукраинските регион на Донецк и Луганс след тяхното признаване от него за независими, предаде БНР.

Очаква се рязкото поевтиняване на руската валута от нива около 70 рубли за долар, наблюдавано само преди четири месеца, към днешния близо двегодишен връх малко под 81 рубли, да подхрани и без това високата инфлация в страната - едно от основните опасения сред руснаците, което би повлияло на вече падащия техен жизнен стандарт.

"Централната банка на Русия държи под контрол развитието на ситуацията на финансовия пазар и е готова да предприеме всички необходими мерки за подкрепа на финансовата стабилност", се казва в изявление на банката, цитирано от Ройтерс.

Централната финансова институция също така обяви известно облекчаване на изискванията към банките, заявявайки, че на кредиторите ще бъде разрешено да използват пазарната стойност на акциите и облигациите в своите портфейли със задна дата - от 18 февруари - в отчети за приходите до октомври.

Но централната банка, която по принцип няма политика, насочена към конкретен обменен курс на свободно плаващата рубла, не успя да посочи какви други мерки може да предприеме, докато Русия се подготвя за нов кръг от западни санкции, които могат да бъдат насочени към руските банки и държавните облигации.

"Волатилността очевидно ще се увеличи в тази ситуация на нови санкции и би си струвало Руската централна банка да обмисли излизането на пазара с интервенции в някои моменти", отбеляза Егор Сусин, управляващ директор на Gazprombank Private Banking.

"Централната банка разполага с ключовия лихвен процент и с интервенции в своя арсенал", посочи Евгений Суворов, икономист в CentroCreditBank.

Централната банка на Русия вече повиши лихвите с 100 базисни пункта на две поредни заседания и се очаква да повиши отново лихвите от текущите 9,5% на срещата си на 29-и април, тъй като инфлацията в страната е близо 8,8% - далеч над целевото ниво от 4 на сто.

Руската централна банка не отговори на искане на Ройтерс за коментар относно възможната продажба на чуждестранна валута (на валутна интервенция), за да облекчи натиска върху рублата.

Междувременно руската валута възстанови част от загубените си позиции от снощи и по-рано днес, като върна към 79 рубли за един щатски долар, след като по-рано във вторник падна до дъно от 80,97 рубли за долар - най-ниско ниво от 23 март 2022 г.

Еврото пък се върна под нивото от 90 рубли, след като по-рано през деня поскъпна до 91,44 рубли, достигайки най-високо ниво от април 2021 г.

Това стана факт, след като Руската централна банка заяви, че е готова да предприеме всички необходими мерки, за да подкрепа финансовата стабилност.

Продължават обаче продажбите на руски държавни облигации, като доходността на 10-годишни руски OFZ книжа, популярни до неотдавна сред чуждите инвеститори, достига най-високо ниво от началото на 2016 г.

Под натиск от продажби остават и акциите на Московската фондова борса, като фондовият индекс RTS, който е деноминиран в долари, се понижава ранния следобед с 5,7% към 11391,1 пункта, след като по-рано във вторник удари дъно от 1075,98 пункта - най-ниско ниво от ноември 2020 г.

Фондовият индекс в рубли IMOEX пък се понижава с 5,6% към 2870 пункта.

Според повечето анализатори по-нататъшната посока на пазара ще бъде определена от решението на Запада за санкциите спрямо Москва и не може да бъде изключен втори кръг на рязък спад на руските активи.