Френската ядрена енергия е "абсолютна червена линия" и не подлежи на преговори с ЕС. Това заяви през седмицата министърът на финансите Бруно Льо Мер след френско-германските разногласия относно ролята на ядрената енергия в Европа. Зависещият от ядрената енергетика Париж вече подразни Берлин, като настоя да даде на ядрената енергия ключова роля в европейските планове за производство на повече зелени технологии в Европа, коментира изданието Euractiv.

"Ядрената енергия е абсолютна червена линия за Франция и страната няма да се откаже от нито едно от конкурентните предимства, свързани с ядрената енергия", настоя Льо Мер, закривайки годишната конференция на Френския електроенергиен съюз. 56-те сега действащи реактора на Франция обикновено осигуряват около 70% от нуждите от електроенергия. "Френската ядрена енергия не подлежи на преговори и никога няма да подлежи на преговори. Ще трябва да живеем с това и сме убедени, че това е не само в интерес на Франция, но и в интерес на европейския континент", добави той.

Критики към директивата за ВЕИ

По-рано, на същата среща, германският държавен секретар по икономическите въпроси и действията в областта на климата Стефан Венцел призна, че Франция и Германия "често имат различни подходи в енергийната политика, особено по отношение на ядрената енергия".

Германия "уважава различните избори за други източници на енергия от изкопаеми горива от други държави-членки като Франция, които могат по подобен начин да допринесат за постигане на климатична неутралност", добави той. Но "не можем да приемем, че ядрената енергия се определя като възобновяема или нисковъглеродният водород се приравнява на зеления водород".

Споразумението по ревизираната директива на ЕС за възобновяема енергия беше отложено миналия месец, тъй като Франция поиска допълнителни "гаранции" за ограничаване на дела на производството на възобновяем водород за страни, които вече имат значителни количества нисковъглероден водород, получен от ядрена енергия.

"Франция защитаваше по време на преговорите технологичната неутралност на текста, така че ядрената и възобновяемата енергия да не се конкурират" помежду си, каза френски източник пред изданието тогава, за да оправдае забавянето.

През април Германия изключи последните си три ядрени реактора, изоставяйки атомната енергия, въпреки че се опитва да се откаже от изкопаемите горива и да управлява енергийната криза, причинена от войната в Украйна. Докато много западни страни увеличават инвестициите си в атомна енергия, за да намалят емисиите си, Германия сложи ранен край на своята ядрена ера.

"Германия посочи, че ще уважава енергийния избор на Франция, което е добра новина", коментира Льо Мер. "Винаги сме уважавали германския избор и никога не би ми хрумнало като министър на икономиката и финансите да отида и да критикувам енергийния избор на тази или онази нация", добави той.