Европейската комисия изчислява, че до 2030 г. са необходими 584 млрд евро допълнителни инфраструктурни инвестиции, за може електромрежата да поеме ВЕИ мощностите без да се нарушава сигурността на снабдяването.

Европейският съюз е изправен пред недостиг на инвестиции в мрежата от 800 милиарда евро до 2030 г., констатира доклад. Това показва доклад, изготвен от индустриалната лобистка група ERT, която призовава за ново обновяване на енергийния пазар, което да спомогне за справяне с проблема.

Що се отнася до мрежите на Европа, разработчиците на възобновяеми енергийни източници се оплакват, че не могат да свържат своите слънчеви панели и вятърни турбини, докато много европейци се борят с цената на съществуващите мрежи. Например таксите за мрежата съставляват повече от 20% от сметките за електроенергия в Германия, припомня Euractiv.

Тези такси трябва да се увеличат в условията на допълнителни инвестиции. Европейската комисия изчислява, че до 2030 г. са необходими 584 милиарда евро допълнителни инфраструктурни инвестиции. Междувременно Европейската кръгла маса за индустрията (ERT) е предоставила доклад от консултантската компания BCG, който предвижда недостиг от 800 милиарда евро до 2030 г. Това е липса на инвестиции от 2,5 трилиона евро до 2050 г.

Годишните инвестиции в мрежова инфраструктура през последните години варират от 22 милиарда до 32 милиарда евро - тенденция, при която мрежите ще бъдат недофинансирани с 60% по-малко от необходимото до 2050 г., предупреждават индустриалците в своя доклад.

Въпреки това, укрепването на електрическите мрежи на Европа е необходимо, ако континентът иска да продължи да настоява за декарбонизация. Необходим е повече капацитет на мрежата, за да се погрижи за електрически превозни средства, промишлени процеси и отопление и охлаждане, които ще бъдат все по-електрифицирани, а системата се нуждае от повече устойчивост, за да се справи с променливостта на слънчевата и вятърната енергия.

Докладът констатира, че "разходите за инвестиции в мрежа трябва да са повече от два пъти по-големи на годишна база в сравнение с историческите тенденции, ако ЕС иска да постигне целите си в областта на климата". Това означава суми между 70 и 84 милиарда евро всяка година да отиват за енергийна инфраструктура.

Според моделирането на BCG 60% от тази сума ще бъдат изразходвани за разпределителни мрежи, 25% за преносните мрежи, а останалите за трансгранични връзки и съхранение на енергия.

Какво трябва да се направи?

Европейските индустриалци широко предлагат решения в три категории: ускорено издаване на разрешителни, основен ремонт на дизайна на енергийния пазар и насърчаване на единния европейски пазар - основни принципи на ERT.

Що се отнася до разрешаването, местните участници като общините трябва да бъдат изключени от уравнението. "Издаването на разрешителни никога няма да стане бързо, ако решенията се преместват на местно ниво в общините", обяснява Патрик Пуяне, главен изпълнителен директор на голямата енергийна компания TotalEnergies, цитиран от доклада.

Индустриалната група също така споменава новата модна дума за мрежи в Брюксел: "предвиждащи инвестиции". Според групата "познаването на бъдещи центрове на производство и търсене" означава, че електропроводите вече могат да бъдат изградени, дори и да не са незабавно необходими.

По отношение на електроенергията ERT подчертава, че трансформацията на производството - от изкопаеми горива с висока пределна цена към възобновяеми източници с доминирани фиксирани разходи - налага задълбочено преразглеждане на дизайна на пазара на енергия.

За последен път това беше предложено през 2022 г., когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стартира основен ремонт, при който имаше малки корекции в работата му и по-дългосрочен фокус.

Въпреки това индустриалците казват, че ЕС трябва да отиде по-далеч. Сегашният дизайн на пазара води до ниски нива на приходи) за възобновяемо производство, което обезсърчава новото строителство, подчертава докладът.

Как инвестициите във възобновяеми източници да станат по-привлекателни

Правителствата са призовани да подкрепят схемите за извличане на електроенергия, за да привлекат повече средни компании, които са по-малко запознати със специалното закупуване на електроенергия, в дългосрочния пазар на електроенергия. Лобистката група обаче казва, че предпочитаният от ЕС механизъм, "договорите за разлика", трябва да се прилага.

Тези договори, които винаги плащат една и съща сума, независимо от цените на електроенергията в реалния свят, увеличават нестабилността на пазара, твърдят те.

Това би довело до "удължени периоди на нулеви и под нулевите цени", което означава, че правителствата, "подкрепящи договорите, ще трябва да платят пълната цена на изпълнение или дори повече".

Правителствата трябва да създадат подкрепяна от държавата застрахователна полица за намаляване на рисковете при инвестициите, което ще помогне на доставчиците на енергия да останат в бизнеса, когато енергийните пазари са изключително нестабилни, какъвто беше случаят през 2022 г. Освен че иска от правителствата да поемат рисковете на енергийния пазар, ERT добавят и изисквания за по-голяма интеграция на европейската мрежа.

"Свързването на електрическите системи на Европа ще позволи на ЕС да повиши сигурността на доставките на електроенергия и да интегрира повече възобновяеми енергийни източници в енергийните пазари", се казва в доклада, като се добавя, че отговорната експертна група се е срещнала последно преди четири години.

Тъй като загрижеността за индустриалната конкурентоспособност е на първо място в дневния ред на Брюксел след нашумялата декларация от Антверпен през февруари, очаквайте тези предложения да бъдат прочетени с интерес в Европейския парламент. Решенията за инвестициите вероятно ще се вземат от следващата Европейската комисия.