Енергийната мрежа на Европа е подложена на натиск, изправена пред нарастващо търсене от електрически превозни средства и термопомпи, както и изоставащи инвестиции в нова инфраструктура. Застрашени ли сме от чести спирания на тока?

"Ако продължат да се инсталират много нови термопомпи и зарядни станции, трябва да се опасяваме от проблеми с претоварването и местни прекъсвания на захранването в разпределителната мрежа", обясни наскоро Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция на Германия - Bundesnetzagentur пред местното издание FAS.

По-рано мрежовият оператор в Южна Германия, TransnetBW, отправи призив към гражданите да намалят консумацията на енергия през вечерта, за да избегнат спиране на тока. "Помогнете ни!" се казва в съобщение на компанията, публикувано в социалните медии, съобщава Euractiv.

3eNews

Докато потокът на руски газ към Европа продължава да е почти нулев, Германия ускорява разгръщането на алтернативи за чиста енергия - нови вятърни паркове, слънчеви панели на покриви и термопомпи - търсенето на които през последните месеци процъфтява.

Европейските продажби на електромобили са се увеличили с 27% през ноември 2022 г. в сравнение с предходната година. Същото важи и за термопомпите, които нараснаха с над 20% след силна 2021 г. с ръст от 34%, каза Томас Новак, генерален секретар на Европейската асоциация за термопомпи (EHPA). Като цяло това увеличава натиска върху електрическата мрежа на страната.

Германия не е единствената държава, която има проблеми с електрическата си мрежа. През 2022 г. електрическата мрежа в Южна Нидерландия изпита известни трудности с балансирането на търсенето заедно с интегрирането на нови източници на енергия, като и двете надхвърлиха административния капацитет на мрежата, казва Яп Бургер, старши експерт в RAP. 

Поради много по-бързата от прогнозираната електрификация в промишлеността и транспорта, мрежовият оператор в южната част на страната скоро беше претоварен с търсене, припомня Бургер.

"Все още сме в ситуация, в която трябва значително да увеличим инвестициите в модернизация и повишена устойчивост на разпределителните мрежи", обяснява Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric, Европейската асоциация на енергийната индустрия. Инвестициите в нова инфраструктура обаче изостават. "Видяхме 10% увеличение на инвестициите в разпределителни мрежи между 2020 г. и 2021 г.", добави Руби. "Това, което трябваше да видим, всъщност да е 40% увеличение", подчерта експертът.