Румъния може да получи 6,7 млрд. евро по европейска програма за развитие на проекти за енергийна ефективност и ВЕИ. Министерството на икономиката, енергетиката и бизнес средата публикува покана за представяне на предложения за проекти, допустими за финансиране от Фонда за модернизация на Европейския съюз, съобщиха властите в Букурещ.

Правителството заяви, че Румъния може да получи крупната сума за проекти в рамките на програмата на ЕС. Документацията за планираните инвестиции във възобновяеми източници, енергийна ефективност, съхранение на енергия и мрежи и справедливия преход за премахване на въглищните централи трябва да бъде представена до 16 октомври.

Механизмът се финансира от приходите от търгове на 2% от общите квоти вредни емисии по Системата за търговия с емисии на Европейския съюз и допълнителни квоти, прехвърлени от държави-бенефициенти. Вече пет държави се възползват от този Фонд за модернизация - Хърватия, Чехия, Литва, Румъния и Словакия, а има и още пет страни-бенефициенти, с по-ниски проходи, които също могат да го направят. В този списък попада и България.

ЕС изчисли, че средствата за десетгодишния период в този Фонд за модернизация ще бъдат 14 милиарда евро, но сумата зависи от цените на въглеродните квоти. Румъния е най-населената държава от групата страни, които ще получат енергийно финансиране в новата система на ЕС.

Инструментът е част от Европейската Зелена сделка и бе създаден с цел да се подкрепи стремежът на страните за въглеродна неутралност, включително и за подкрепа на работници, засегнати от премахването на въглищата индустрия.


Задълбочен прочит и анализ на енергийните теми - четете в 3е-news.net >>


Правителството в Букурещ насочва своя дял чрез своя 10-и механизъм. Всяка година държавите бенефициенти трябва да предоставят преглед на проектите за следващите две години. Данните се представят до 30 ноември пред Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и компетентния инвестиционен комитет, се казва в изявлението.

Според ЕС предложенията могат да се правят постоянно, но инвестиционният комитет ще заседава два пъти годишно. ЕИБ потвърждава дали инвестицията е приоритетна инвестиция, и дали отговаря на критериите на системата за търговия с вредни емисии. За други начинания ЕИБ извършва техническа и финансова оценка на задължителната проверка за инвестиционния комитет. Проекти с приоритет могат да получат до 100% финансиране на разходите. В противен случай комисията препоръчва най-много 70 на сто.

Американски инвестиции за 8 млрд. евро в АЕЦ "Черна вода"

Междувременно стана ясно, че Румъния планира да подпише споразумение за сътрудничество със САЩ за изграждането на два нови реактора на АЕЦ "Черна вода", заедно с модернизацията на съществуващи съоръжения. Споразумението ще бъде за 8 милиарда долара, а средствата ще дойдат по линия на американската Експорт-Импорт Банк (Ексимбанк). Министърът на икономиката, енергетиката и бизнес средата Вирджил Попеску ще се срещне днес с президента и председател на борда на Американската Ексимбанк Кимбърли Рийд с оглед подписването на меморандум относно финансирането на ядрения проект. Това обяви американския посланик в Букурещ Адриан Цукерман, цитиран от e-politic.ro. Румънският министър ще се срещне и със секретаря на американския департамент по енергетика Дан Бруйе, за да започне споразумение за междуправителствено сътрудничество за възстановяване на един от двата ядрени реактора и обновяване на сградата, в която се намират двата нови блока на АЕЦ "Черна вода", допълва изданието.

Припомняме че, през май румънската страна се отказа от партньорството си с китайската страна за разширяване и изграждане на нови ядрени блокове в АЕЦ "Черна вода".

Вестник "Адевърул" добавя, че министърът на икономиката и енергетиката Вирджил Попеску и министърът на отбраната Николае Чука са на официално посещение в САЩ от сряда, но не са обявили причината за визитата. Това "е най-големият финансов пакет, получаван някога от Румъния и показва доверието, което САЩ имат в своя дългогодишен партньор и съюзник.

Вестникът "Гъндул" пък цитира и думите на румънския министър на отбраната Николае Чука, че "САЩ са най-силният съюзник на Румъния". Чука отбеляза, че Румъния инвестира в модернизацията на военновъздушната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца и припомни, че преди две седмици Румъния се е снабдила с ракети земя-въздух "Пейтриът", превръщайки се в първата страна от източния фланг на НАТО, която притежава тази система, предаде БТА.

Припомняме, че американската страна има интерес да доставя за АЕЦ свежо ядрено гориво, произведено от компанията "Уестингхаус". В момента дружеството проучва възможностите за доставки на такова гориво за блоковете на АЕЦ "Козлодуй", а резултати от проучването се очаква да има през следващата година. Сега действащите румънски реактори на АЕЦ "Черна вода" са тип Канду, разработени по канадски дизайн. Заради това експертите са на мнение, че САЩ желаят да започнат доставки на свежо ядрено гориво и за тези съоръжения в близко бъдеще.

В същото време Румъния все повече набира скорост на регионалния пазар с енергийните си проекти. Страната започна поетапно да извежда от експлоатация въглищните си мощности, но и продължава да произвежда завидно количества електроенергия за регионалния пазар. Именно от там идват и малки количества в българската електропреносна мрежа. Само от началото на годината досега износът на електроенергия от Румъния се е увеличил с почти 22%, а това засяга пряко интересите на България като износител в региона. Именно у нас данните показват, че през последната година и половина износът спада със значими темпове.