Румъния ще строи с американци два нови ядрени реактора на АЕЦ Черна вода, информира в заглавие в. "Адевърул" и допълва, че грандиозното партньорство е на стойност осем милиарда долара.

Румъния ще инициира споразумение за сътрудничество със САЩ за изграждането на два нови реактора на атомната централа в Черна вода и за рехабилитацията на друг реактор. Споразумението ще възлезе на осем милиарда долара, посочва вестникът и припомня, че неотдавна Румъния се отказа от партньорство по проекта с китайска компания, след като в продължение на няколко години той тъпчеше на едно място.

"Адевърул" уточнява, че министърът на икономиката и енергетиката Вирджил Попеску и министърът на отбраната Николае Чука са на официално посещение в САЩ от сряда, но не са обявили причината за визитата. Посланикът на САЩ в Букурещ Адриан Цукерман обаче разкри вчера, че Румъния и САЩ ще си сътрудничат в ядрената сфера, а споразумението ще бъде подписано от министъра на икономиката и енергетиката, отбелязва вестникът.

"Утре министър Попеску ще се срещне със секретаря по енергетика (Дан) Бруийет, за да инициира споразумение за междуправителствено сътрудничество за рехабилитация на ядрен реактор и изграждането на два нови ядрени реактора в Черна вода в Румъния. Този проект на стойност осем милиарда долара ще бъде парадигмата за бъдещите проекти на румънско-американското икономическо и енергийно сътрудничество", посочи Цукерман, цитиран от "Адевърул".

В. "Ромъния либера", който пише по същата тема, посочва в заглавие, че САЩ ще финансират продължението на проекта за АЕЦ Черна вода. Като цитира американския посланик в Букурещ, "Ромъния либера" информира, че министърът на икономиката и енергетиката на Румъния ще се срещне с президента на Ексим банк Кимбърли Рийд за подписване на меморандум за разбирателство, който визира финансирането на ядрения проект в Черна вода и други проекти в Румъния.

Това "е най-големият финансов пакет, получаван някога от Румъния и показва доверието, което САЩ имат в своя дългогодишен партньор и съюзник. Двустранните отношения САЩ-Румъния никога не са били по-силни", е заявил американският посланик, цитиран от "Ромъния либера".

Румънските вестници припомнят, че на 26 май държавната компания Нуклярелектрика, която управлява атомната централа в Черна вода, поиска прекратяване на стратегията за изграждане на трети и четвърти реактор на централата с китайската компания CGN, с която румънската държава преговаря няколко години. Проектът се оценяваше на 6,45 милиарда евро, припомнят "Адевърул" и "Ромъния либера". Вестниците припомнят изказване на министъра на икономиката и енергетиката Вирджил Попеску, че Румъния е била държана дълго време като заложник на така нареченото споразумение с китайската компания и че трети и четвърти реактор на централата трябва да бъдат построени с партньори от ЕС и САЩ.

В. "Гъндул" допълва по темата за посещението на двамата румънски министри в САЩ, че американският министър на отбраната Марк Еспър и румънският му колега Николае Чука са подписали споразумение в сферата на отбраната за периода 2020-2030 г. Двамата лидери подписаха 10-годишна пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната, която обхваща общите стратегически цели и общите интереси на страните за модернизация в сферата на отбраната и сигурността в Черно море, пише "Гъндул".

САЩ са признателни за силния ангажимент на Румъния в Алианса, по-специално с приемането на румънска територия на елементи от противоракетния щит "Еджис ашор" (Aegis Ashore), който е ключов за отбраната на НАТО, е заявил американският секретар по отбраната. Той е отбелязал и факта, че Румъния е увеличила разходите за отбрана през последните години, като те са надхвърлили два процента от брутния вътрешен продукт. "Това е силен пример за други държави съюзнички", е посочил Марк Еспър, цитиран от в. "Гъндул".

Вестникът цитира и думите на румънския министър на отбраната Николае Чука, че "САЩ са най-силният съюзник на Румъния". Чука отбеляза, че Румъния инвестира в модернизацията на военновъздушната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца и припомни, че преди две седмици Румъния се е снабдила с ракети земя-въздух "Пейтриът", превръщайки се в първата страна от източния фланг на НАТО, която притежава тази система.