Европейският съюз ще набере допълнително финансиране в размер на 20 милиарда евро от постъпленията от пазара си на въглеродни емисии, за да помогне за по-бързото прекратяване на зависимостта на страните членки от руските изкопаеми горива, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Преговарящите от страните от ЕС и Европейският парламент се споразумяха да съберат 60 на сто от планираните безвъзмездни средства от Фонд на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ), орган, който събира приходи от пазара на въглеродни емисии, в момента изразходвани за нови зелени технологии. Останалите 40 на сто ще дойдат от приходите от продажбата на разрешителни за въглеродни емисии.

Акумулираните средства ще бъдат използвани за разширяване на възобновяемата енергия, енергоспестяващи ремонтни дейности и проекти за декарбонизация на тежката индустрия.

Пазарът на въглеродни емисии на ЕС изисква от електроцентралите и предприятията да закупуват разрешителни за отделяните от тях замърсяващи емисии. Цената на тези разрешителни скочи през последните години, увеличавайки приходите, които страните получават от продажбата им.

Цените на разрешителните за въглеродни емисии се повишиха отчасти заради по-строгите цели на ЕС за намаляване на емисиите, които ще намалят предлагането на подобни разрешителни през настоящото десетилетие. Референтната цена на въглеродните разрешителни в ЕС днес се търгуваше за около 88 евро за тон въглеродни емисии.

Страните от ЕС и Европейският парламент трябва официално да одобрят сделката, преди тя да влезе в сила през идната година.

Първоначално Европейската комисия предложи парите за нови енергийни инвестиции да се осигурят от продажбата на разрешителни, съхранявани в така наречения "резерв за стабилност на въглеродния пазар" - схема, предназначена да усвои излишните разрешителни и да спре свръхпредлагането на пазара.

Някои членки на Съюза, сред които Нидерландия и Дания, се противопоставиха на тази идея, предупреждавайки, че заиграването с този резерв може да подкопае доверието в пазара на въглеродни емисии и да намали цената им в ЕС.

Очаква се по-късно през седмицата преговарящите страни от ЕС да се опитат да постигнат сделка за по-широко преразглеждане на въглеродния пазар.