Ако бяхме приели за плащаме в рубли, газът ще поскъпне с 11% само от това. Превалутирането не е под наш контрол и аз не съм съгласен с това. Абсолютно неприемливо беше за нас да се съгласяваме на схемата, която "Газпромекспорт" ни предлагаше - да плащаме в определената валута, а после другата страна да превалутира плащането и чак тогава да го потвърди. Това каза пред БНТ енергийният министър Александър Николов.

Той обясни, че капанът е в това, че руската страна е настоявала всъщност да се подпише анекс към настоящия договор.

Според него щетата само от първото плащане по този начин е щяла да бъде около 100 млн. евро и прокуратурата с право е щяла да го попита защо позволява ощетяване по този начин.

"Затова не се съгласих да подписваме такъв документ. Сам съм решил, нямам нужда от съвет какво правя с подобно предложение", каза Николов.

Той подчерта, че "Булгаргаз" в случая е изправната страна, защото с нищо не е нарушила действащия договор.

Припомняме, че "Газпром" от 27 април спря доставките на природен газ за "Булгаргаз" заради отказ на България да плати в рубли. Тогава кабинетът отговори, че е подготвен за този сценарий и подаването на газ към консуматорите по никакъв начин няма да бъде намалявано. Вицепремиерът Асен Василев заяви, че има достатъчно газ от алтернативни източници както за потребление, така и за транзит, дори и преди да бъде пуснат газовият интерконектор с Гърция.