Експерти, натоварени със задачата да преценят дали ЕС трябва да класифицира ядрената енергия като подходяща за "зелени" инвестиции, определят това гориво като устойчиво, според документ, видян от Ройтерс.

Европейската комисия се опитва да завърши своята класификация за устойчиво финансиране (т. нар. таксономия), която ще реши кои икономически дейности могат да бъдат обозначени като устойчива инвестиция в ЕС въз основа на това дали отговарят на строги екологични критерии.

Миналата година експертните съветници на Брюксел бяха разединени по въпроса дали ядрената енергетика заслужава "зелен" етикет. Те признаха, че макар да произвежда много ниски въглеродни емисии, затоплящи планетата, е необходим по-голям анализ на въздействието на изхвърлянето на радиоактивни отпадъци върху околната среда.

Комисията е поискала позиция по въпроса от Съвместният изследователски център (JRC).

В проект на доклада на този център, който предстои да бъде публикуван идната седмица, се посочва, че ядрената енергия заслужава "зелен" етикет.

"Анализите не разкриха никакви научно обосновани доказателства, че ядрената енергия причинява повече вреда на човешкото здраве или на околната среда, отколкото другите технологии за производство на електроенергия," пише в доклада.

Съхранението на ядрени отпадъци в дълбоки геоложки формации се счита за "подходящо и безопасно", твърдят експертите. Те дават за пример страни като Франция и Финландия, които са в напреднал етап на разработването на такива обекти.

Две експертни комисии ще разгледат констатациите на Съвместния изследователски център в продължение на три месеца, преди ЕК да вземе окончателно решение.

Страните от ЕС са разделени по въпроса за ядрената енергия. Този месец Франция, Унгария и още пет държави настояха Брюксел да подкрепи ядрената политика.

Други държави като Австрия и някои екологични групи се противопоставят на този вид гориво, изтъквайки неговите опасни отпадъци, както забавянето и спираловидните разходи по последните проекти.

Страните от ЕС имат разногласия и за инвестициите в областта на природния газ.

След като предложение за изключването на газа бе отхвърлено от прогазовите страни, този месец ЕК изготви планове за етикетиране на някои видове газ като устойчиви. Една част от страните подкрепят горивото като алтернатива на по-замърсяващите въглища, а други твърдят, че че новите газови централи рискуват да осуетят климатичните цели.

В документ от 18 декември, видян от Ройтерс, 10 държави, сред които България, Полша и Словакия, са призовали комисията да предложи на съществуващите газови централи "зелен" етикет, като им даде "постижим" праг.