В Европа предстоят мащабни инвестиции в нови соларни проекти. Интересът на световните играчи в сектора се завръща на фона на растящото търсене на алтернативни енергийни източници, породено от желанието за тотален отказ от руската енергийна зависимост. Така редица световни играчи в соларния бизнес са готови отново да се завърнат в Европа и да реализират на Стария континент множество мащабни фотоволтаични проекти. Това обяви главният изпълнителен директор на германската федерация за соларна индустрия (BSW Solar) Карстен Кьорниг по време на форума Intersolar 2022, проведен в Мюнхен.

Според него няколко големи компании от сектора ще оповестят официално своя интерес да инвестират в Европа отново и това ще се случи в рамките на следващите седмици. Кьоринг отбеляза и че германската компания Meyer Burger вече обяви подобна мащабна инвестиция през миналия месец за увеличаването на производствения капацитет на соларния си парк във Фрайбер до 1.4 GW до началото на следващата година.

Изказването на Кьорниг идва дни след като председателят на френския стартъп Carbon обяви в интервю за Recharge News, че компанията му планира да изгради фабрика за соларни панели с до 20 GW годишен производствен капацитет до 2030 г.

Освен производството на слънчеви панели и модули, би било добре в Европа да се изградят допълнителни и нови мощности за производство и на системи за съхранение, казва още Кьорниг.

"Ако Берлин иска да подкрепи сериозно плановете си за почти четирикратно увеличаване на капацитета за производство на слънчева енергия в Германия до 215 GW до 2030 г. спрямо 60 GW към днешна дата, някои от механизмите за подкрепа на ЕС, които в момента съществуват, например за изграждане на нов производствен капацитет на батерии, също трябва да бъдат отворени за фотоволтаичния сектор", подчертава Кьорниг.

3e-news.net