Египетските власти търсят възможност за наемане на плаващ терминал за регазификация на втечнен природен газ (FSRU), който да бъде закотвен в Суецкия залив, съобщи онлайн изданието "Ентърпрайс нюз", позовавайки се на неназован представител на министерството на петрола на Египет. Правителството преговаря за петгодишен договор, уточнява източникът.

Според информацията кабинетът е купил най-малко две пратки с втечнен газ (LNG) и планира още поръчки, за да осигури количествата, необходими за пиковото потребление през лятото. Първите две доставки ще бъдат регазифицирани в йорданското пристанище Акаба следващия месец.

Миналата година Египет и Йордания сключиха договор за намаляване на оперативните разходи за доставки на LNG чрез съвместно използване на йорданския плаващ терминал в Акаба, съобщава БТА.

Египет спря да наема плаващи терминали за съхранение и регазификация на втечнен газ преди няколко години след откритието на крайбрежното находище "Зохр" в Средиземно море, което му позволи да се позиционира като износител на синьо гориво. Промяната в курса се налага заради спада на местното производство, което наложи въвеждане на режим на тока през миналото лято. Графикът на планирани прекъсвания на електрозахранването в цялата страна беше отменен по време на рамазана, но се очаква да бъде възобновен след края на свещения за мюсюлманите месец.

Египетският износ на втечнен газ намаля с 52% на годишна база до 3,52 милиона тона през 2023 г., след спада на производството от 7 милиарда на 5,5 милиарда кубични метра на ден. Общото количество заедно с вноса от Израел е 8,8 милиарда кубични метра дневно.

Потреблението се очаква да остане по-високо от производството на фона на по-широкото използване на синьо гориво както в домакинствата, така и в индустрията. Правителството се опитва да извлече полза от поевтиняването на газа на международния пазар и да избегне вноса на мазут, който поскъпва.

Предприетите наскоро стъпки от страна на Кайро да изплати задълженията си към международните енергийни фирми може да насърчи повече чуждестранни инвестиции в сектора. Това от своя страна може да доведе до увеличаване на местния добив и отпадане на необходимостта от внос.