Енергийната политика в Европейския съюз (ЕС) е доминирана в последно време изцяло от екологичните цели, предвид че над 90 на сто от превоза на товари в Европа става чрез течни горива. Екологичните цели доминират и разговорите по темата. Но след февруари 2022 година енергийната сигурност също стана елемент от този дебат и проблемът се изостри с изваждането на "Северен поток" от строй. Това обобщение направи Джон Купър, генерален директор на асоциацията, която обединява всички рафиниращи компании в Европа, "Фюълс Юръп" (Fuels Europe). Джон Купър се включи в кръглата маса "Горива и енергийна сигурност", организирана от информационния портал 3Е News и експертът по енергийна политика Славчо Нейков, предаде БТА.

Купър се концентрира в своето изложение върху енергийната политика на европейско равнище, в който процес, по думите му, България има принос.

"Течните горива бяха почти пренебрегвана тема", смята експертът, който добави, че на ангажимента на индустрията с течни горива да гарантира доставките на продукти 90 дни при смущения и непредвидени ситуации се гледа като даденост.

На този фон ЕС разполага със стратегия за електрификация на транспорта в Европа и тя е така проектирана, сякаш предлага решение на всички проблеми, смята Купър. От гледна точка на лобистката група обаче тя е ненужен риск пред енергийната сигурност, икономическата и военната сигурност и като цяло пред обществената сигурност, защото процесът е свързан с повишаване на разходите в обществата и икономически рискове спрямо други центрове по света.

Джон Купър обърна внимание, като се позова на изчисленията на Международната агенция по енергетика, че търсенето на петрол в света расте. Според него няма да е изключено да видим една стръмна права преди платото и свиването в търсенето на суровината да започне. Лично той е силно скептичен, че сегашните 104 милиона барела на ден могат да бъдат заместени от процеса на електрификация и възобновяеми източници.

"Нещо липсва в стратегията на ЕС за електрификация, особено ако иска да води процеса в световен мащаб", коментира участникът в дискусията. Според него честният подход тук е да се признае фактът, че делът на петрола ще намалява, но е редно да се признае и фактът, че възобновяемата енергия няма да успее без политическото ѝ припознаване. Така или иначе Джон Купър увери, че индустрията на течните горива вече се променя, за да отговори на променящата се среда.

"Настояваме възможно най-скоро, особено след приключване на изборния цикъл идната пролет и избора на нова ЕК, от Комисията и страните членки да изработят всеобхватна стратегия за течните горива, ако искаме да изпълним и двете цели по въпроса за енергийната сигурност и електрификацията по един инвестиционно благоприятен и устойчив модел", посочи Купър.