С наближаването на срещата на върха за климата COP28 светът продължава да е разделен относно бъдещето на изкопаемите горива и пътя за драстично намаляване на емисиите.

Срещата на върха в Дубай, едно от емирствата на члена на ОПЕК Обединените арабски емирства (ОАЕ), започва в края на този месец и очакванията са, както и в предишни подобни срещи: лидерите на страните могат да постигнат общ език поне за постепенно намаляване на изкопаемите горива или график за постепенно премахване на въглищата. Това коментира специализираното издание Oilprice.com.

Шансовете и сега не са големи държавните и правителствените ръководители да успеят този път да постигнат съгласие по текст за определяне на график за постепенно премахване на изкопаемите горива. Това ще се случва на фона на опасения за енергийната сигурност и проблеми с достъпа до всякаква форма на електричество за милиони хора в развиващите се страни. 

Големите енергоемки нации, зависими от изкопаемите горива, не са склонни към никакъв език за "постепенно премахване" в заключителните изявления на предишните срещи на върха за климата.

Преди тазгодишната конференция COP28, президентът Султан Ал Джабер - главен изпълнителен директор на групата на Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) - призова света да се обедини за действията в областта на климата, докато група от 15 държави - включително Франция, Австрия, Холандия, Ирландия, Испания и няколко развиващи се островни нации, усещащи най-много въздействието на изменението на климата - призоваха за постепенно премахване на изкопаемите горива. 

15 държави с призив за постепенно премахване на изкопаемите горива

Така наречената Коалиция с високи амбиции (High Ambition Coalition), която включва също Кения, Етиопия, Тувалу, Вануату, между другото, заяви в съвместно изявление тази седмица, че "Изкопаемите горива са в основата на тази криза".

"Трябва да работим заедно, за да разработим всеобхватен глобален подход за достъп до чиста енергия, за да ускорим прехода от изкопаеми горива, в съответствие с пътя 1,5 градуса по Целзий на IPCC", заявиха от страните.

Те предлагат преговорите да включват постепенно преустановяване на производството и употребата на изкопаеми горива, прекратяване на търсенето на нови въглищни мини и разширяване на съществуващите такива както и "спешно спиране на производството на енергия от въглища".

"Трябва постепенно да премахнем цялото международно публично финансиране за разработване на изкопаеми горива и производство на електроенергия и като правителства трябва да изискаме от компаниите, произвеждащи изкопаеми горива, да публикуват проследими планове за преход, които определят как ще намалят емисиите до 2025 г. и ще достигнат нетната нула до 2050 г. - и създайте стимули за тях да изпълнят тези планове", казаха 15-те държави. 

3e-news.net

Утрояване на ВЕИ мощностите

Коалицията също така призовава за споразумение за повече от утрояване на глобалния капацитет за възобновяеми енергийни източници до 2030 г. и постигане на универсален достъп до енергия до 2030 г. чрез внедряване на възобновяеми енергийни източници и предоставяне на международна финансова подкрепа за най-бедните държави.

Импулсът нараства в призивите за утрояване на капацитета за чиста енергия. Миналата седмица председателството на COP28, Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) и Глобалният алианс за възобновяеми енергийни източници (GRA) заявиха, че светът може да ускори енергийния преход и да намали въглеродните емисии чрез утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 11 000 GW и да удвои средните годишни подобрения на енергийната ефективност до 2030 г.

Обещанието за утрояване на капацитета за възобновяеми енергийни източници до 2030 г. има по-голям шанс да премине преговорите на COP28, отколкото всякакви текстове, съдържащи "поетапно премахване на изкопаемите горива". Големите производители на изкопаеми горива, включително Саудитска Арабия и други производители от Близкия изток, както и големите потребители на енергия като Китай и Индия, няма да се съгласят с формулировката "поетапно премахване на изкопаемите горива". 

Разделен свят

Президентът на COP28 Ал Джабер каза на срещата на върха на ООН за климатичните амбиции през септември, че "поетапното намаляване на изкопаемите горива е от съществено значение. То всъщност е неизбежно. И трябва да върви ръка за ръка с бързото постепенно увеличаване на алтернативите, които не генерират въглеродни емисии". Ал Джабер призова за бързо разширяване на възобновяемите енергийни източници, но не призова за постепенно премахване на изкопаемите горива.

По-рано тази седмица Ал Джабер сподели пред делегатите на Pre-COP в Абу Даби: "Има твърде много неща, които разделят нашия свят в този момент". "Сега повече от всякога трябва да се обединим по отношение на климата и да отправим ясно послание за надежда, солидарност, стабилност и просперитет", добави той.

Ал Джабер също призова петролната и газовата индустрия да покаже на света, че може да бъде част от решението, а не проблемът, в енергийния преход. "Тази индустрия може и трябва да помогне за насочването на решенията. Твърде дълго тази индустрия се разглежда като част от проблема, че не прави достатъчно и в някои случаи дори блокира напредъка", каза Ал Джабер на енергийната конференция на ADIPEC миналия месец .

Междувременно цели 131 компании, представляващи близо 1 трилион долара глобален годишен приход, настояват правителствата да определят цели и срокове за постепенно премахване на изкопаемите горива, които не са обхванати от системи за търговия с емисии.

Преди COP28 компании, представляващи 987 милиарда долара глобални годишни приходи, включително AstraZeneca, Ikea, Bayer, Iberdrola, Heineken, Danone, Ørsted, Volvo Cars, SAP и Unilever, написаха писмо до държавните глави, призовавайки "всички страни присъстващи на COP28 в Дубай, да потърсят резултати, които ще положат основите за трансформиране на глобалната енергийна система към пълно премахване на изкопаемите горива, които са извън схемите за търговия с квоти. Отделно и да се намалят наполовина емисиите през това десетилетие."

Но Амин Насър, главен изпълнителен директор на най-голямата петролна компания в света и най-големият износител на суров петрол, Saudi Aramco, каза миналия месец, че срещата на върха за климата и светът трябва да съсредоточат дебата върху това как да се намалят емисиите, а не върху намаляването на производството на петрол и газ.

Saudi Aramco и воденият от Саудитска Арабия картел ОПЕК от години предупреждават, че един безпорядъчен енергиен преход с ниски инвестиции във въглеводороди би влошил енергийната сигурност, тъй като светът все още се нуждае от нарастващи количества петрол и газ.

ОПЕК също критикува прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за пиково търсене на петрол преди 2030 г.

Светът се нуждае от 14 трилиона долара кумулативни инвестиции в петролния сектор до 2045 г., за да осигури стабилност на пазара и да избегне енергиен и икономически хаос, каза ОПЕК в годишната си световна петролна прогноза миналия месец.