На зеления водород се гледа като едно от основните горива на бъдещето и постигането на въглероден неутралитет на планетата. Особено за производства, в които електрификацията е невъзможна, труднопостижима или просто прекалено скъпо струваща. По-активното навлизане на зеления водород в икономиката естествено ще зависи и от цената му. И тук вече има добри новини, поне според доклад на консултантската компания Wood Mackenzie (WoodMac).

Според изследването още до 2030 г. цената на килограм от това екологично гориво може да падне драстично до 1 долар за килограм в определени държави, а в други цената му ще бъде до 2 долара, като разликата идва от спецификите на съответната страна и цената за производството му. Но дори и да се вземе за пример по-високата цена, тя представлява драстично намаление спрямо сега действащите, които средно са около 4.75 долара за килограм, като има държави и региони, в които тя е регулирана, както и места, където е субсидирана и дори малко по-ниска.

Според анализаторите една от основните причини за поевтиняването на зеления водород в рамките на следващите 8 години е очакваният спад в цените на електролизаторите. При различните типове тя се очаква да падне между 35 и 50% още през 2025 г. Втората причина ще е намаляването на цените на електроенергията от възобновяеми източници, която се използва за производството на зелен водород. И именно тук вече се появява и регионалният фактор. Най-евтино производство ще могат да постигнат държавите, в които климатът позволява производството на много, а съответно и евтина, ел.енергия от фотоволтаични и вятърни централи.

За да се достигне изравнена цена на зелен водород под 1 долар/кг, възобновяемата енергия, захранвана към електролизаторите, ще трябва да струва 10 долара/MWh или по-малко, показва докладът.

Това би било възможно при вятърно-слънчеви хибридни проекти в страни с продължително слънцегреене и силни ветрове. Като пример за такива държави могат да се посочат Бразилия и Чили.

3e-news.net