Ще трябва да се прецизира реформата в енергетиката по отношение на пазарния модел и потребителите. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев по време на третото издание на форума (Powers Summit), който се проведе в София. По думите му ще трябва да се работи и по разяснителната кампания.

Министър Радев се съгласи с трите приоритета за либерализиране на пазара на електроенергия, около които се обединиха експертите, изказали се преди него, съобщи БТА. Политици от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС, "БСП за България" и "Демократична България" също подкрепиха предложенията на бизнеса.

Министър Радев смята, че сега трябва да се прецизира и приложи пазарният модел на реформата в първите месеци на 2024 г. Той също е на мнение, че при пълната либерализация на пазара на електроенергия трябва да има и ясни механизми за защита на потребителите, както и да се приложат европейските регулации в тяхна цялост.

Припомняме, че страната ни все още има да извършва редица промени по отношение на законодателството, а и няма яснота как точно ще бъдат защитени уязвимите потребители на енергия. Законодателната работа в тази посока тепърва предстои.

Трите главни приоритета, представени от експертите, са:

  • прецизиране и прилагане на пазарния модел в първото тримесечие на 2024 г.;
  • изработване на пътна карта за пълна либерализация на пазара на електроенергия;
  • прилагане на европейските регулации в тяхната цялост.

Изсискването е приоритетите да се реализират при ясни механизми за защита на потребителите.

Подкрепяме либерализацията на пазара на електроенергия, но основното притеснение е, че цялата електроенергия ще се продава на пазар "Ден напред". Това каза Валери Дреников, заместник-председател на Асоциацията на търговците на енергия в България. По думите му на този пазар се отразяват всякакви фактори, които влияят на цената на електроенергията. "Цялата енергетика се пуска по течението и липсва едно управление", заяви Дреников, като апелира, че рискът трябва да бъде разпределен и да се стимулира дългосрочната търговия.

Инж. Мартин Георгиев, изпълнителен директор и член на НЕК обясни, че дружеството подкрепя реформата. Той обаче изтъкна, че има детайли, които трябва да се уточнят, за да може тя да се осъществи правилно. Георгиев обясни, че след като НЕК спре да бъде обществен доставчик, ще се фокусира в ролята си на производител и търговец на електрическа енергия. "Изключително важно е да има добре работещ и предвидим пазар", изтъкна изпълнителният директор на НЕК.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова допълни, че подкрепя планираната реформа на пазара на електроенергия. Тя добави, че се увеличават инвестициите във ВЕИ сектора. По думите й парламентът не трябва да отстъпва от вече приетата реформа. Тя също счита, че трябва да се прецизират някои от текстовете, като се намерят решения най-вече за енергийно бедните потребители.

Д-р инж. Димитър Белелиев - председател на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), коментира, че без разяснителна кампания либерализацията на пазара трудно ще се случи правилно. Освен това голяма част от потребителите могат да станат и производители на електроенергия. По думите му трябва да се наблегне и върху постигането на енергийна ефективност. Белелиев допълни, че е необходимо да се направи правилна система за социално подпомагане. "Регулираният пазар трябва да стане пазар. В икономиката единственото лечение се нарича пазар", изтъкна той.

Стратегическите проекти трябва да бъдат приоритетни за страната, смята доц. д-р инж. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. Според него те трябва да се гледат като проекти от обществен интерес. Част от стратегическите проекти са свързани с проучването, то трябва да бъде регламентирано в 5-годишни програми, посочи Митев.

Никола Газдов - председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), счита, че пред България и Европа предстоят още трудни години. "Ако искаме да задържим инвестициите, трябва да се мисли за съхранение и пренос на енергия", каза Газдов. Според него трябва да се приложат европейските регулации в тяхната цялост.

Отговорът на политиците: Какво още е необходимо

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ-СДС, отчете, че първата стъпка за освобождаване на енергийния пазар е направена - имаме крайна дата за либерализиране на пазара на едро от средата на следващата година, а на дребно от края на 2025 година.

Нужно е уточняване на детайлите за либерализиране на пазара на едро. Има вече и резултати - през миналата година сме удвоили инсталираните мощности от фотоволтаици. Ще започнем да мислим и за инвестиции за съхранение на енергия. Към момента е заявено изграждането на мощности от 4500 мегавата фотоволтаици от най-малките, с мощност от 30 киловата до 4 мегавата. По думите му, ако те се случат, това означава 4,5 млрд. лева български инвестиции.

Депутатът от "Продължаваме Промяната" Радослав Рибарски подчерта, че парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката. Нужна е разяснителна кампания за какво е либерализацията на пазара. Разчитаме на КЕВР и на крайнините снабдители да разяснят на хората какви са ползите от свободния пазар, каза Рибарски.

Трябва да се отделя внимание на съоръженията за съхранение на енергия, защото има много възможности и хората да се възползват от публичен ресурс, за да намалим флуктуациите на пазара на енергия. Нужни са и повече усилия за дългосрочни договори за доставка на енергия, и страховете от резки промени на пазара ще отпаднат, каза Рибарски.

Владислав Панев, народен представител от ПП "Демократична България", каза, че подкрепя либерализацията на пазара на ток. Енергията, получена от ВЕИ, свали цените и сега се борим да няма нулева цена на електричеството по обяд и през лятото. Виждам като основни рискове популизъм, рецесията, която вече е факт в Западна Европа и която ще намали инвестициите и потреблението на енергия, и състоянието на електроенергийната мрежа, където се надявам на повече инвестиции през Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Силно се надявам ветото на президента да бъде преодоляно, за да продължим напред с реформите, каза Панев.

Таско Ерменков, председател на енергийния съвет на БСП, посочи, че България освен обект на реформи и регламенти е и субект, тоест изработва ги.

Битовите потребители са само 10 процента от общия пазар на ток и не оказват влияние на това дали пазарът е свободен. Либерализацията не е само мантра, а се основава на конкурентни цени още на ниво инвестиции, каза Ерменков.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай изтъкна необходимостта от намирането на баланс между интересите на потребителите и производителите на енергия, и да се изпълняват европейските директиви. Нужно е законопроектите за енергетиката да се прецизират, защото в тях има ред пропуски, особено в текстовете за битовите потребители, каза Рамадан Аталай.