Представителните на национално равнище работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката ни. Ситуацията около цената на електроенергията за небитовите потребители е много по-заплашителна за икономиката ни спрямо финансовата криза, започнала през 2009 г. Очаква се средната цена за месец декември т.г. значително да превиши тази за ноември", посочват от АИКБ.

В позицията се цитират данни, според които офертите на съседни европейски пазари и сделки на пазара "Двустранни договори" на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 г. са за над 700 лева/MWh.

От работодателските организации не изключват средните цени да надхвърлят и 1000 лева за мегаватчас. "Необходими са изключително бързи, концентрирани и съгласувани действия на държавните институции, за да се избегне вероятността много от първоешелонните и структуроопределящи предприятия да не подновят работа в началото на 2022 г., което пък би довело и до верижен ефект", се посочва в писмото.

Искането на национално представените работодателски организации е изпратено до президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

Работодателите искат по-голяма помощ, компенсацията да е 75% от разликата между реалната пазарна цена и стойността на мораториума за бита. Те са против намерението за въвеждане на таван в компенсацията от 30 процента от действителната пазарна цена.