Глобалното потребление на въглища се очаква да нарасне до исторически връх през 2022 г. и да остане на подобни нива през следващите няколко години, ако не бъдат положени по-големи усилия за преминаване към нисковъглеродна икономика. Това сочи доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ), публикуван днес, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Високите цени на газа след инвазията на Русия в Украйна и последвалите прекъсвания на доставките накараха някои страни да се обърнат към сравнително по-евтините въглища тази година.

Горещите вълни и засушаването в някои региони също увеличиха търсенето на електроенергия и намалиха генерирането на водната енергия, докато производството от атомните електроцентрали беше на ниско ниво, особено в Европа, където Франция трябваше да спре ядрени реактори за ремонтни дейности.

Годишният доклад на МАЕ за въглищата прогнозира глобалното търсене на въглища да нарасне с 1,2 на сто тази година, надхвърляйки 8 милиарда тона за първи път в историята. Предишната рекордна година бе 2013-а, припомня Ройтерс.

МАЕ също така прогнозира, че потреблението на въглища ще остане на това ниво до 2025 г. Това означава, че въглищата ще продължат да бъдат най-големият единичен източник на емисии на въглероден диоксид в глобалната енергийна система.

Най-голямото увеличение на търсенето на въглища се очаква да бъде в Индия - със 7 на сто, следвана от Европейския съюз (6 на сто) и Китай (0,4 на сто).

Очаква се производството да достигне връх през следващата година, но до 2025 г. да се понижи под нивата от 2022 година.

Тримата най-големи производители на въглища - Китай, Индия и Индонезия - ще достигнат производствени рекорди тази година, но въпреки високите цени и изкушаващите маржове за производителите, няма признаци за нарастващи инвестиции в ориентирани към износ въглищни проекти. Това отразява предпазливостта сред инвеститорите и минните компании относно средносрочните и дългосрочните перспективи за въглищата, се казва в доклада.