Европейските компании, които се обръщат към въглищата като алтернатива на руския газ, са изправени пред удари по своите екологични, социални и управленски рейтинги. А това ги кара да се борят да впечатлят инвеститорите, които все още гледат предимно доколко устойчиви и екологично насочени са вложенията им.

Компаниите, принудени от натиска върху разходите или националната политика да използват горивото, биха могли да наваксат, като намерят други начини за подобряване на екологичните си качества или като се съсредоточат върху S и G в ESG, добавят източници от индустрията (Environmental, Social and Governance - екологично, социално и корпоративно управление - бел. ред.).

Когато вашите емисии се повишат, при равни други условия, то вие имате повече проблеми от гледна точка на рейтингите", обяснява Силвен Ванстън, изпълнителен директор, инвестиционно изследване на изменението на климата в MSCI. "Ако излезете с фантастична нова екологична насоченост, то това може да го компенсира."

Но досега малко компании са успели да намерят универсален лек, за да противодействат на използването на силно замърсяващото гориво. Най-големият производител на електроенергия в Германия RWE, чийто главен изпълнителен директор каза миналия месец, че Германия трябва да спести газ в своя енергиен сектор, като го замени с въглища, вече е емитирал зелени облигации.

3e-news.net