Времето тече неумолимо и между планираните отпуски и непланираните кризи, ученето, работата и ежедневната борба с хаоса на работното място коледните празници вече са на хоризонта. Измина още една година от живота ни и точно сега, в последните й седмици, често ни обхваща особено настроение. Настроение на меланхолия по пропуснати възможности и разочарование от разминаването между намерения и резултати.

Това е и моментът, когато харчим най-много: за подаръци за близките ни хора или просто за себе си. И макар похарчените пари да носят моментно удоволствие, те не носят надежда. А тя е именно това, от което най-силно се нуждаем в края на поредната година от живота си. Надежда, че доброто предстои. Че мечтите ни за кариера и благосъстояние няма да останат само мечти. Че следващата година ще намерим сили да започнем отдавна отлаганите проекти. Че ще завършим онези, които протакаме. Че ще намерим по-добре платена работа или място, където имаме възможност за израстване. И още, и още...

Позитивното мислене е виновно - то ни заразява всеки ден с идеята, че надеждата сама по себе си е достатъчна. "Всичко е възможно, ако вярваш достатъчно в него". Е, днес съм тук за да ви кажа обратното: нищо не се случва, ако просто вярваме в него. Надеждата е емоционалното гориво на ракетата, но тя няма да излети от космодрума, ако ги няма корпусът и двигателите. Яснота и ритъм - това са нашите корпус и двигатели. Те "изнасят" мечтите ни от света на фантазията в реалността. Процесът е гениално прост и се нарича равносметка, а краят на годината е най-удобният момент да го изпробваме.

В екипа на Career Revolution@ годишната кариерна равносметка е традиция. Благодарение на нея наши клиенти сключват големи сделки, строят бизнес и създават семейства. Равносметката е инструмент за случване на мечти - най-добрият подарък, който можете да направите на себе си тази Коледа. Добрата новина - всичко зависи само от вас. Пригответе си голям бял лист формат А3 и едни спокоен следобед. Започваме!

 1. Инвентар: всичко дотук има смисъл.

Първата стъпка от кариерната равносметка е много лесна: да си спомним за всичко, което сме правили дотук. Всеки трудов ангажимент, било то работа, стаж или страничен проект. Дори нещата, с които помагаме на близките си и за които търсят съвет и помощ от нас. Колкото и встрани от кариерните ни цели да изглежда, този опит е безценен с уменията, които придобиваме и контактите, които завързваме. Съзнанието ни обаче е устроено така, че често не вижда връзките, докато ни ги визуализираме на хартия пред очите си.

 1. Визия: къде съм и къде искам да бъда

В Career Revolution разглеждаме кариерата като житейски път, не просто работа от 9ч. до 5ч. Кариерата е мозайка от различни елементи: работа за работодател, работа по собствени проекти, доброволчество, обучение, стаж и др. Предимството да живеем в XXIв. е че можем сами да пренареждаме парчетата на мозайката - да избираме кое и доколко ще приоритизираме. Тук идваме до трудната част: кое да изберем? Имаме само един сигурен ориентир и това е собствената ни визия за живота ни. В две срещуположни колони на листа за равносметката разглеждаме две важни точки:

 • Къде съм сега: като стил на живот, среда, заплащане, авторитет и отношения.
 • Къде искам да бъда: какъв живот искаме да имаме по горните критерии

Първата точка представя настоящето. Инвентара от началото на равносметката ни идва на помощ за да нарисуваме достоверно тази картинка.

Втората точка маркира визията - желаното състояние на живот. Добре е да я нарисуваме съвсем конкретно, с цифри, снимки и имена на кариерни позиции. В Career revolution строим кариерната визия върху три стълба:

 • Какво искаме да дадем от себе си за да се случи: време, усилия, развиване на нови умения и пр.
 • Какво искаме да получим: парично заплащане, други придобивки, влияние, авторитет, издигане в йерархията, реализиране на даден талант и др.
 • Какво искаме да преживеем: в каква среда, с какви хора и в каква фирмена култура искаме да работим

 Имидж: кой съм аз и кой искам да бъда.

Тази тема е безкрайна. За целта на равносметката обаче се съсредоточаваме върху два въпроса и ги развиваме в две срещуположни икони върху листа на равносметката.

 • Кой съм аз в момента: на каква служебна позиция, с каква квалификация и експертиза, с какъв опит и умения. Тук е важно да отбележим обективно всички свои постижения, дори най-дребните, без цензура и без емоционална оценка.
 • Кой искам да бъда: тук описваме служебната позиция и работата, която искаме да имаме; авторитетът и влиянието, за които мечтаем. Това на практика е целта, към която се стремим в момента. Тя трябва да бъде едновременно амбициозна и постижима: с този трик убеждаваме подсъзнанието си, че реализирането й е по-близо, отколкото сме си представяли.
 1. Равносметка на действията: "какво правя, а не трябва" и "какво не правя, а трябва"

Тук е важно наблюдението. Изброяваме онези навици и обичайни действия, които правим, но не водят до желания за нас резултат - кариерната ни визия. Срещу тях маркираме нещата, които знаем, че трябва да правим, но все не стигаме до тях. Упражнението изглежда просто, но поставено черно на бяло е шокиращо силно. Няма по-сигурен начин да скъсаме веднъж завинаги с безполезните си навици и да се мотивираме за нови действия.

 1. Лепилото: ежедневна мотивация

Всичко дотук е несъмнено полезно, но какво става, когато празничният сезон отмине и януарските грижи ни завъртят? За да не умре визията ни подобно на повечето новогодишни желания, тя има нужда от ежедневен приток на кръв или мотивация. За да упорстваме в новите действия и да гледаме в нашата посока, въпреки всичко. Най-лесният начин е да вземем визията в дома си с т.нар. табло на мечтите (или vision board): картон с размери 60х40см., където пренасяме мечтата си. Можем да рисуваме, да използваме снимки или изрезки от списания. Можем и да пишем - кратко и ясно. Колкото по-конкретно, толкова по-добре. Колкото по-емоционално ангажиращо, толкова по-добре. След това поставяме таблото на видно място в дома си, така че да задържаме поглед върху него по няколко пъти на ден.

Нищо не работи, ако подсъзнанието не реши да работи. Това е причината повечето ни мечти да не се сбъдват. Това е и причината да не постигаме кариерното развитие, което желаем. Не е достатъчно да си наумим нещо и да "мислим позитивно". В играта трябва да се включи подсъзнанието, което като 7годишно дете гони желанията си до край. Трябва да се включи и тялото с ежедневни действия, ден след ден.

Равносметката е първият етап от процеса на кариерното развитие. Тя задава яснота за посоката напред и ритъм на работа. Тя е приключение, в което е добре да имаме партньор. Някой, който да дава обективна и градивна обратна връзка по всички точки дотук.

Какво следва? Екипът ни подготвя специално продължение на темата през януари 2019г. А сега можете да видите повече за курса ни за кариерно ориентиране и развитие тук. - https://career-guide.company/career-revolution