"Мораториумът със сигурност възпрепятства инвестициите. Поради нарастващите цени на въглеродните емисии, разходите ни се увеличиха значително в последните месеци, но приходите са същите, което ни създава проблем с финансовите потоци", коментира директорът на "Топлофикация Перник" Ясен Кацаров.

Г-н Кацаров, как виждате Топлофикация Перник в следващите 10 години? Какви ще са горивата, които ще използвате?

Смятам, че в този период Топлофикация Перник ще използва микс от природен газ, въглища и биомаса за производство на енергия през зимата, а през лятото ще е достатъчно да работи само на природен газ.

Кога Топлофикация Перник ще заработи на природен газ?

Топлофикация Перник трябва да въведе природен газ в горивния микс още тази година. Ако всичко върви по план, още това лято ще започнем да работим изцяло на природен газ.

Как ще се случи това?

Чрез трите когенератори, които закупихме преди 2 години. Вече сме доста напреднали със строителството. Вече изграждаме хале на самата площадка, на която ще монтираме мощностите. Халето се вижда от градската магистрала и всеки може да го види. Предстоят най-важните действия по довършване на спомагателни съоръжения, свързване към топлопреносната мрежа, проби и пускане в работа.

Новите съоръжения ще работят до 8 000 часа годишно, приоритетно в периода май-октомври, когато потреблението на топлинна енергия е по-ниско.

Как се отразява наложеният мораториум на Вашите инвестиции?

Мораториумът със сигурност възпрепятства инвестициите. Поради нарастващите цени на въглеродните емисии, разходите ни се увеличиха значително в последните месеци, но приходите са същите, което ни създава проблем с финансовите потоци. Мораториумът също ще ни създаде финансови затруднения, но се надявам да се справим. Надявам се и държавата да помисли за компенсаторни механизми за топлофикациите.

Какво очаквате да се случи след мораториума?

В момента с изкуственото задържане на цените очакваме рязкото им вдигане след изтичането на мораториума.

Но да не говоря само за неблагоприятната позиция, в която са поставени българските производители на енергия. Потребителите не са равнопоставени също. Хората, които се отопляват на газ или дърва, ги купуват на по-високите цени, докато хората, избрали централното отопление, не са засегнати към момента, защото цените на топлинната енергия са замразени. Но след вдигането на мораториума, цените на парното вероятно ще бъдат вдигнати рязко.

Скоро прочетох, че според КЕВР, ако не са използвани регулаторни механизми, през декември електрическата енергия е щяла да поскъпне с 64%, а не с утвърдените 11%. Също така цената на топлината енергия е щяла да се вдигне с цели 50%.

Тъй като скоро Топлофикация Перник ще използва и природен газ, вероятно следите пазара. Как смятате, че ще се спре увеличаването на цената на природния газ?

Да, с колегите следим пазара, но не съм експерт по пазарни прогнози. Предполагам, че цената на синьото гориво ще намалее съществено, ако се диверсифицират доставките. Например, можем да заявим по-големи количества азерски газ.

Европейската комисия изнесе предложение за включване на природния газ в списъка със зелените горива, които ще бъдат финансирани по инструментите за реализиране на зеления преход. Това е доказателство, че плановете за трансформация на Топлофикация Перник са в унисон с вижданията на Европа, но и показва важността на мерките, които е необходимо да бъдат предприети, за да се спре неимоверното покачване на цената на природния газ.