Петя Рашева е живяла и работила в 10 страни на 4 континента. Участвала е в ръководството на множество мега проекти в минния и енергийния сектор. В свободното си време води подкаст, The Path tо Power, и разпитва световни бизнес лидери за пътя им към успеха. През март тази година Петя се завръща в България и се включва в събитията на TEDxVitosha. От началото на септември отново е на път, но продължава да помага от разстояние. Намираме я в Джакарта, Индонезия.

Петя Рашева, водещата на подкаст, The Path tо Power

Снимка: TEDxVitosha COUNTDOWN

- Петя, за първа година ти си куратор при организацията на TEDxVitosha COUNTDOWN. Би ли ни разказала, какво е това събитие?

- Убедена съм, че над 80% от бизнес лидерите в България са гледали поне едно, ако не и много повече видеа на световната платформа TED (technology-entertainment-design), и са били вдъхновени или провокирани от идеите, които те разпространяват във всички сфери на ежедневието ни. COUNTDOWN е 10-годишна глобална инициатива на TED и Global Stewards, която направи дебют на 10 октомври 2020 г. Организира се във формата на TED и се състои от лекции, сказки и изпълнения, насочени към смели решения и идеи, които да ни приближат към по-чист, по-безопасен и по-справедлив за всички ни свят.

COUNTDOWN покрива 5 взаимосвързани области - транспорт, храна, материали, иновации и опазване на природата и биоразнообразието. В България COUNTDOWN се организира от TEDx Vitosha, като на 10 октомври 2023 г. ще проведем 4-тото издание на събитието. Мястото на провеждане е голямата конферентна зала на Grand Hotel Millennium Sofia.

- Какво ще се случи на TEDxVitosha COUNTDOWN на 10-ти октомври?

- Очакваме 7 изключително интересни местни и международни лектори, експерти в различни области на живота.

Катарина Гангл, поведенчески учен от Австрия

Снимка: TEDxVitosha COUNTDOWN

Ще чуем и видим Катарина Гангл, поведенчески учен от Австрия. Често желаем да се променяме в определена посока - да спортуваме повече, да се храним по-здравословно, да прекарваме повече време сред природата или със семейството си. Не винаги обаче успяваме да направим крачката в тази посока. Катарина и нейният екип разработват кампании, които да ни подтикнат по-успешно да променяме поведението си в положителна посока.

Витория Лоренцети е италиански документален фотограф с международно признание

Снимка: TEDxVitosha COUNTDOWN

Витория Лоренцети е италиански документален фотограф с международно признание и редица награди за работата й, свързана с устойчивото развитие. През последните два месеца тя живя в Амазония, на тройната граница между Бразилия, Перу и Колумбия. Пълна е с впечатления и неповторими разкази за живота в джунглата, за собствените си проникновения, нови познания и преклонение пред всемогъществото на Амазонка.

Александър Дуцов е биолог и природозащитник

Снимка: TEDxVitosha COUNTDOWN

Александър Дуцов е биолог и природозащитник, който от години се занимава с опазването на кафявата мечка и териториите, които тя обитава у нас. Той е един от само тримата "експерти по мечките" у нас, изследва и защитава правата на този най-голям хищник в нашите планини. Често му се налага да спасява малки мечета, останали сирачета, поради бракониерство - и със съжаление отбелязва липсата на държавна помощ в тази насока.

Сергей Петров - иноватор и предприемач

Снимка: TEDxVitosha COUNTDOWN

Сергей Петров е възпитаник на Singularity University на NASA, иноватор и предприемач. Той се е посветил на опазването на пчелите и устойчивото им използване. Ще ни разкаже за живота в кошера, ще ни го демонстрира и ще помислим заедно как да оцелеем като вид, ние, хората.

Хавиер Качо е полярен изследовател

Снимка: TEDxVitosha COUNTDOWN

Хавиер Качо е полярен изследовател, участвал в 7 Антарктически и 2 Арктически експедиции. Той е един от пионерите в изследването на озоновата дупка над Антарктида и автор на многобройни книги за историята на откриването на континента. Хавиер ще ни заведе в един ледено-бял, безкраен свят без граници, където оцеляването и партньорството вървят ръка за ръка.

Владимир Борачев успешен бизнес ръководител и коуч

Снимка: EDxVitosha COUNTDOWN

На сцената ще се качи и Владимир Борачев, автор на "Пътешествие за лидери", изключително успешен бизнес ръководител и коуч. От него ще научим личната му история за пречките по пътя на реализацията на "зелени" идеи у нас.

Седмият ни лектор все още е изненада. Тя ще ни разкаже за това как се създава иновационно мислене, които позволяват на хората не само да оцелеят, но и да просперират в едни от най-трудните пустини на света, в равновесие с природата. Ще ни вдъхнови да задаваме въпроси и да опитваме да изпълним възложените ни задачи, като впрегнем цялото си творческо мислене и изобретателност.

През тази година, TEDxVitosha COUNTDOWN отново осигурява безплатна изложбена площ за 13 зелени старт-ъпи с фокус към природосъобразното развитие. Те ще ни запознаят със своите постижения и идеи. Ще видим Водорасло, ЕкоХънт, Коливинг Семково, Мелифера, Рематрак, Сенсато Нетуърк, Фондация "Светна", Entree Food, Foodobox, Green Human Being, MobiWash, Rosey's Mark, Saint Martén.

- Защо се включи в TEDxVitosha COUNTDOWN? Събитието без съмнение добавя още задачи в и без това напрегнатото ти ежедневие? И как се справяш сега, след като си в Индонезия и работиш?

- Досегът с всички гореизброени изключителни личности е вдъхновяващ. Задачата ми е да подготвя лекторите, да им обясня в "какво са се забъркали", какво се очаква от тях. Имам ексклузивната възможност първа да чуя историите им, дори неколкократно, и да видя развитието на един разказ за живота във вид на TEDx сказка. Крайният продукт от работата ни ще са видеата, които ще запишем на живо по време на събитието и ще публикуваме в канала на TEDx в YouTube, който вече им 40 млн. абоната.

Хора от цял свят ще имат свободен достъп до тези разкази. Именно в това се крие силата и важността на TED и TEDx. Видеото продължава да живее години след като е било записано. Идеите намират ползотворна почва навсякъде по света, в умовете и сърцата на зрителите от всевъзможни националности, и повлияват ежедневието, мислите и действията им.

TEDх е това - отличаващи се, неочаквани идеи, които заживяват собствен живот и малко по малко променят света ни.