Иновациите играят ключова роля и са двигателят на зеления преход, осигурявайки нови решения за устойчиво развитие и намаляване на въглеродните емисии. Те обхващат широк спектър от области, включително енергетика, индустрия, транспорт и информационни технологии. Чрез насърчаване на научни изследвания и развитие на нови технологии, можем да постигнем целите на зеления преход и да изградим по-устойчиво и екологично бъдеще за нас и следващите поколения.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Темите за иновациите, пътят на ЦИЕ към глобалната конкурентоспособност и възможностите, които предлага програма "Хоризонт Европа", ще бъдат дискутирани по време на кръгла маса на най-голямата и значима среща за Зелената сделка в Централна и Източна Европа "Green Transition 4.0: Новите перспективи пред ЦИЕ". В нея ще вземе участие Марк Льометр, Генерален директор на ГД "Научни изследвания и иновации" в ЕК, Милена Стойчева, министър на иновациите (2023-2024) и Свилен Ангелов, съосновател и изпълнителен директор на Dronamics.

Кръглата маса ще се проведе по време на третия ден от форума и участниците ще разкажат повече за ролята на "Хоризонт Европа" за научно-изследователската дейност в ЕС, подкрепа на иновациите и участието на България в програмата. Като Генерален директор на ГД "Научни изследвания и иновации", Марк Льометр е ключова фигура в ръководството и координацията на "Хоризонт Европа". Една от най-важните теми на дискусията ще бъде възможностите за финансиране, които програмата предоставя на учените и иноваторите.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

Програма Хоризонт Европа

"Хоризонт Европа" е ключова програма на Европейския съюз за финансиране на научни изследвания и иновации с бюджет от 95,5 млрд. евро. Програмата е насочена към справяне с изменението на климата и постигането на целите за устойчиво развитие на ООН, както и към повишаване на конкурентоспособността и растежа на ЕС. Програмата улеснява сътрудничеството и засилва въздействието на научните изследвания и иновациите при разработването, подкрепата и прилагането на политиките на ЕС, като същевременно се справя с глобалните предизвикателства. "Хоризонт Европа" предлага различни схеми за грантове и подкрепа, насочени към малки и средни предприятия, академични институции и изследователски консорциуми, за които ще стане дума по време на кръглата маса.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Конференцията ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bgи 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.