Зеленото бъдеще на Япония изисква връщане към ядреното ѝ минало

За да изпълни своите глобални климатични ангажименти, страната ще трябва да рестартира почти всеки реактор, който е затворила след бедствието във Фукушима през 2011 г., и след това да изгради нови АЕЦ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

може да са малки, но са много умни човечета!

Доколкото знам Japan прави всичко перфектно с МНОГО труд и дисциплина. След цунамито изпратих помощ чрез Red Cross, защото ЗНАМ че тези хора ще вложат и моят малък дял за възстановяването. Затова и им вярвам и в ТОВА което мислят за зелената енергия. Браво!

Японците сами ще си решат как да имат Зелено бъдеще! Не ги интересува мнението на поредния ганчо експерт по всичко на руска хранилка!

Ква Русия те друса бе бъзльо Ха ха ха

Абе, те япончетата не се интересуват и от твоите тъпотии, ама понеже си слабоумен, държиш да кензаш из форума ... :)

Ти ли си, Тартю?

И в следващия момент четеш енергийната програма на Дай България в която пише, че проектите за Белене и 7 блок трябва да бъдат прекратени на момента

Проблема на фокушима беше, че е строен от Уестингхаус повечето аец-и строени от тях имат всякакви проблеми от най-различно естество

Япония от морето се е издигнала, и в морето пак ще потъне..

Цялото им ръководство е на заплата в Америка за България.

Мислиш ли, че говедото те разбра?

Фразата "И все пак около 39% от японците искат всички атомни централи да бъдат затворени." да се чете така : "И все пак около 61 % от японците искат всички атомни централи да НЕ бъдат затворени." !

Глупако , Япония е индустриален гигант със 20 пъти по-голямо население население и 100 пъти повече икономическа мощ и задоволява този глад за енергия като само 9 процента от тока е от АЕЦ , тя има НУЖДА от ядрена енергетика. Тук сме индустриален лилипут и въпреки това процентът на ядрената енергия е 30 от общото електричество , като половината ток стои непродаден и искаме още . Японците направо са ядрен лилипут в сравнение с българските дебелоглавци и проектни крадци. Друг индустриален гигант , Германия , затваря 20 централи и се оправя без ядрена енергетика.

Германия е най лошия пример, който можа да дадеш. Германия плаща абсолютно най-скъпия ток в света. Германия се хвали с 25% от възобновяеми източници, да но януари 2019(намери и прочети статията) е абсолютен рекорд за цяла Германия за най-замъраен въздух, какво се случва 20 поредни дни няма никакво слънце а вятъра е минимален, АЕЦ не можеш току така да включиш и изключиш и от немай къде нашите палят и най старите си тецове. Съответно нормите за карбонов отпечатък са нарушени в десетки пъти и отнася ужасно солени глоби, аз не искам 30% АЕЦ, искам 80% АЕЦ и 0% ТЕЦ и да се приключи с обгазяване на София Пловдив и т.н.

"""Зеленото бъдеще на Япония изисква връщане към ядреното ѝ минало"" Както и на другите държави зеленото бъдеще основно се гради на ядрената енергетика

И нито дума за "водородна енергетика" и пр. малоумни бълнувания на гейсъюза? :) Всичко е ясно, тук ни будалкат някакви чалнати чиновници, чието място е по затворите. Изходът за Япония е само един, да отиват и да целуват дедовия на мечката, да се откажат от 2 курилски острова, и да започнат да изкупуват газ от Сахалинските находища.

Четох навремето за случая с Фукушима. В разрез с втъпляваните внушения, че японците са умни и практични хора...убедих се напълно, че и там има колосална малоумност и простодънереста бюрокрация, довела до този инцидент. Не са били спазени проектните технически изисквания за разположението на трафопостовете и станциите, захранващи охладителните системи. Сложили са ги почти на кота нула, което при цунами гарантира излизането им от строя. Седмици моткане след цунамито довежда до гибелни последствия, и разтапянето не на 1 ядро, а на цели три.

Част от тях със сигурност не знаят какво искат и са пас, а голяма част от тези, които искат пък идея нямат какво е елементарна частица, атомно ядро, какво е делене на ядрото и защо е опасно и т.н. И някой замислял ли се е какво значи "атом"? Неделима съставна част на материята, най-малкият градивен елемент. Атомарна часто от обект знаете ли какво е? Такова едно, дето не би следвало да се дели на по-малки съставни части. Така, че тези 61% малко са под съмнение.

Според мен бъркате принципната идеология за АЕЦ с конкретната ситуация в България. Никой не спори дали това е най-евтината енергия, дали има по-ефикасна технология и т.н. Тук опасенията са конкретно в нашата ситуация до колко ефективно Бай Ганьо ще реализира проектите. Ще има много корупция и злоупотреби, няма да е направено качествено, ще бъде неизгодно и опасно за употреба. Отделно така за пореден път официално каним руската мафия в България. При такива големи дългосрочни проекти трябва да се пипа много внимателно и да се гледат във всеки един аспект - и технологично и политически. За големи проекти е нерационално и губещо да се връзваме с американци или руснаци.

Значи казваш нищо да не правим, защото някой можел нещо да открадне? За тебе Славейков е писал: Не народ, а мърша, който не иска нищо да върши! А ако мислиш че американската или италианската мафии са по-добри от руската, много се лъжеш.

Проблемът на японците е че тази централа е американска и като проект и като собственост. А японците не могат да проверяват и критикуват американци, защото още от войната са в наведено положението пред американците, подобно на нас. За разлика от многократно проверяваната и анализирана АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Фукушима никога не е проверявана нито от МААЕ, нито от японски регулатор. Иначе щеше да бъде направена реконструкция и да се резервира неколкократно резерното и аварийното захранване, което във всички Европейски АЕЦ отдавна е направено, защото проектите преди 40 години имаха този недостатък. Анализите отдавна го откриха и той е отстранен в Европа. А по-новите АЕЦ проекти изобщо нямат такъв недостатък, дори имат пасивно охлаждане, което изобщо не изисква аварийно електрозахранване. Само че, как японците да анализират американска АЕЦ и да ги накарат да дават пари за реконструкция.

О Мейджър, как е Козяшката хранилка, повече ли плащат?

Аз никого не нападам, и не съм казал нищо да не правим, и не бих се определил като мърша понеже предпочитам България да работи с държави от ЕС, а не с държавите САЩ и/или Русия. Например Франция има страшно голям опит с АЕЦ и там са едни от най-големите специалисти в тази област. Така технологиите, документообмена, дългосрочните инвестиции и потоците от пари ще са вътре в ЕС, към който и ние принадлежим, а няма да потъват някъде в държави извън ЕС, само защото един тесен кръг от корумпираните ни политици ще взимат под масата "комисионни" за чадъра. Сега ако ти самият си за влизане в Евразия - това в съвсем друга работа, и не знам кой тогава е мършата :)