Замириса на война за "кафявото злато"

Кот д'Ивоар - световният лидер в производството на какао, въстана срещу монопола на мултинационалните компании, окупирали износа от страната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тия от Кот д'ивоар срещу френски, американски и британски компании ли протестират? Не може така бе момчета, ще протестирате срещу китайските и руските компании! Докога ще ви уча?

Синтетично какаово масло е създадено още през осемдесетте години на миналия век в в БАН - ИОХ и е максимално идентично с оригинала.

То и синтетичен каучук е създаден отдавна. Ма войната е за естествения.

Изкуствени паламарки има от хилядолетия - я виж скалните рисунки, ама жените си искат естествено.

Имате малка грешка - точно шоколадите с висок процент какао /над 60 %/ са с повече захар. Производителите я добавят в по-голямо количество за да компенсират горчивия вкус. Най-добре си купувайте какао на зърна и какаово масло и сами можете да си направите шоколад. Няма да е вкусен като на големите производители, но със сигурност ще е много по-полезен. А иначе, монопола е сладка работа и големите играчи ще направят всичко за да го запазят.

Бе, я да си купят десетина модерни самолета ф16, да се защитят от агресивната Русия. Вместо да крякат.

да не си объркал нещо..я бързо пиши коментари където трябва,че да си заработиш надницата

Не яжте шоколад, и без това не е полезен с нищо. Все едно някой да твърди, че сериалите по телевизията са образователна програма и трябва да ги гледаме. Не трябва да ядете шоколад и нищо няма да ви стане ако не го правите.

шоколада си е баш полезен. не са полезни захарите в него. Вземи си един 70-90% и си рупай наволя. нищо няма да ти навреди. Доста по-малка вреда от макарони, спагети, картофи, кетчуп и безалкохолни във всичките им разновидности.

Ясна работата, искат да продават продукт с по-висока добавена стойност - да си го преработват те и да го продават по-скъпо. Сега продават само суровината, а от това се печели малко.

Se taia

Ами никой не им пречи :) Да си я преработват, но няма да имат пазар за преработената стока. Тук вече трябва да се види доколко има монопол/картел, защото ако няма, просто хленчат, че не могат да се справеят с пазарната икономика и се опитват с регулаии, което няма как да им се получи.

една пета от населението произвеждат 10% от БВП?! Това не звучи добре - никак даже. Не стана ясно и какво точно е недоволството на хората.

И там както в "банановите републики" западните компании дефакто управляват държавата. А са райско място, вечно лято с средни годишни температури 27 градуса. Могат да живеят чуедесно ако не ги обираха.

То и България можеше да бъде Швейцария на Балканите, ако не я обираха. Нищо, че имаме температурни амплитуди.

Дам скоро Сатанинските Американски Щати ще заговорят за нарушаването на човешките права и демокрацията на хората в кот дивоар след което веднага ще има една бърза цветна революцийка едно малко май Данче или арабска пролет след което ще последва демократична намеса за защита на свободата и човешките права осъщественас крилати ракети и бомби с обеднен уран след което краварника Америка тази кочина от третия свят ще окупира котдивоар и ще освободи цялото население на страната от техните ресурси и пари поемайки ефективно цялото производство и износ на какао! Както преди това беше направил с Ирак конфискува и ки и завладявайки петрола както след това направи с Афганистан където лудите говеда контролират в производството и каналите за трафика и продажбата на хероин а съвсем скоро ще видим още една американска база в кот дивоар

шмайзер, и къде са ти братушките да възстановят класовото равенство? ХА-ХА! Нещо много се задържаха в Сирия.

Se taia

Какви щати бе ДЕБИЛ? Ти изобщо прочете ли статията? Нямаше и ЕДНА щатска компания от тези, които са набедени за монополисти.

май скоро ще има про-демократични протести срещу Кот д'Ивоарския "диктатор"

Значи следва веднага увеличение на цените на шоколада.

Или Майдан и смяна на правителството.