Търговците на какао от Кот д'Ивоар, водещият световен производител на тази суровина, се обявиха днес в Абиджан против монопола на мултинационалните компании за шоколад и настояха за по-голям дял от договорите за пускане на пазара на какао, предаде Франс прес.

Абсолютно необходимо е шестте мултинационални компании, които купуват какао в Кот д'Ивоар чрез филиалите си, да бъдат задължени систематично да предоставят от 20% до 30% по всеки договор на преработвателите и износителите от Кот д'Ивоар, каза пред АФП Фабиен Геи, говорител на Обединението на котдивоарските търговци.

Не става дума да ги изтласкаме от котдивоарския пазар, а да позволим на местните оператори да участват дългосрочно в пускането на външния пазар на какаото от страната им и то по по-справедлив и равнопоставен начин, добави Геи.

Според браншовата организация трябва да се сложи край на монопола на швейцарската група "Бари Калбо" (Barry Callebaut) - водещият производител на промишлен шоколад, на сингапурската "Олам" (Olam), американската "Каргил" (Cargill), швейцарската "Еком" (Ecom), и френските групи "Сюкден" (Sucden) и "Тутон" (Touton).

Тези шест мултинационални компании доминират в котдивоарския износ, купувайки почти цялото национално производство на какао, 80 процента от което отива за Европа.

Обединението на котдивоарските търговци включва местни компании за износ на кафе и какао, от които 12 износители на зърна и три преработвателни компании, осигуряващи около 300 000 тона, поясни браншовата организация.

85 процента от реколтата бе продадена при кампанията за пускане на пазара, която стартира в началото на октомври 2020 година, съобщи Обединението на котдивоарските търговци.

Кот д'Ивоар произвежда 40 процента от световното какао. "Кафявото злато" осигурява около 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната и 40 процента от износа и е основен източник на чуждестранна валута, според Световната банка.

В африканската страна има близо 1 милион производители, които дават работа на 5 милиона души или около една пета от населението. Кот д'Ивоар произвежда близо 2 милиона тона годишно, но преработва под 500 000 тона.