Коментари - Задължителна медиация ще пести пари и време при съдебни спорове | Бизнес.dir.bg
назад

Задължителна медиация ще пести пари и време при съдебни спорове

Адв. Надя Банчева, специалист-медиатор пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
| Автор : Стефан Кунчев

Коментари - Задължителна медиация ще пести пари и време при съдебни спорове | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДДС и за адвокатските услуги. Хлябът също е с ДДС. По света адвокатите са с ДДС.

Задължителната медиация е наистина е дървено желязо. Да си представим ситуация - намерил си друга жена в която си влюбен, искаш да напуснеш жена си и да се ожениш отново, но тя не иска да ти даде развод. Вместо да минат най-бързо съдебните процедури, медиацията ще разтакава. Или пък иска то не можете да поделите имотите и споровете са буквално непримирими. Вместо да отидете на съд и там съда да подели всичко ще ходите на медиация, където ще продължите да се карате (споровете са непримирими), взимат ви още пари и после отново на съд. нека се улесни възможността за медиация, но защо пък да е задължителна?

lu4ka

В България медиаторите не се стараят, да доближат гледните точки на спорещите, а да изнудят едната страна, да се откаже от позицията си.

Много по добре е да има медиация. От личен опит в съдебна система извън ЕС говоря. Молят ти се хората "разберете се!" "Служебна медиация ще ви направим", "по евтино ще ви е от разноските до финала...." Вие си решавате. Медиация е шанс за "непримиримата" страна да чуе доводите на съда и да преосмисли изискванията си към другата страна. 100% съм за медиация

Задължителната медиация а правен абсурд-като дървено желязо. По дефиниция медиацията е ДОБРОВОЛНА. Страните преценяват дали да я изберат, а не друг да решава вместо тях. Медиацията ще оскъпи и удължи процеса. Ще се плаща на медиатора, ще се плаща на адвокатите допълнително за процедурата по медиация, ще се губи време за пътуване, и накрая ,след няколко месеца, изгубени ще се продължава делото пред съда. Страните ако са могли са щели да се споразумеят. Щом се е стигнало до съд няма нужда процеса да бъде удължаван с месеци с абсурдна ,натрапена процедура по медиация-която е губене на време, усилия, пари, и после да се продължава с делото по същество. Никой няма право да взима решения за чуждите пари, време, усилия и да натрапва медиацията на страните. Ако искат ще я изберат доброволно. Задължителната медиация е един паразитизъм, противоконституционно е, и това няма да стане! Известен юрист беше казал,че медиацията е МЪНИ, МЪНИ ,МЪНИ. За пари е всичко, за нашите пари-да бъдат изземвани, заради паразитна, натрапена медиация, а не директно да се ходи на съдебен процес, щом страните не могат да се разберат преди делото.

В Австралия медиация има и е задължителна. Умишлено се протака, провлачва, 5-6 явявания пред съда са различни формалности преди финалното изслушване. Всичко това има огромен смисъл. Всеки път ти казват: "намерете начин да се разберете!" " Ще ви е много по изгодно да се разберете ", " на нито една страна няма да хареса решението на съда"... Със всички усилия се стремят да ви накарат сами да си решите проблема. Ако успееш да си толкова тъп и да не постигнеш споразумение, вече си налял 50 60 000 долара на адвокати, и е доста тъпо... Но ако можеш да си го позволиш... Стилни до финалното изслушване;) съдът така ще ти реши делото че ще си много по навътре от всяко извънсъдебно споразумение. Това е смисълът!

Това е уникален абсурд! Ако сме искали да се споразумяваме да сме го направили преди съда. Сега ще ни принуждават да се споразумяваме, че и ще ни санкционират, ако не искаме. Тотален нонсенс и губене на време и пари за скъпоплатени тунеядци.

Aма, да, дайте да създадем още една безполезна професия за да скъпоструващи паразити и даже да се направи зафължителна при съдебни спорове

Ама, моля ви се, хората при цели 30% се разбират без съдебен спор през медиатор. Затова дайте да задължим останалите 70% да платят първо на медиатора и тогава пак да платят на съда, за да им е по-евтино и бързо някак си. Щом го казва човек, който се занимава с медиация, няма как да не е правилно. Тъй де, да не би да има интерес да му идват повече хора да му плащат и да бъдат гонени, ако не го правят?

Много неясноти: - Задължителната медиация изключва ли последващо съдебно решение? - Ако не се споразумеем при медиацията, какво правим? - Ако в първата минута на медиацията кажа, че не съм съгласен на никакво споразумение? - Защо ще е задължително, след като не изключва съдебно дело? - Задължителното минаване през медиация, въпреки декларирано първоначално нежелание, не е ли допълнително губене на време. - Споразумение по време на медиация подлежи ли на силово изпълнение от страна на държавата?

добавиха още една хранилка по веригата и забатачиха още повече тези дела, които и в момента се влачат и тласкат хората към саморазправа! Е Няма Такава Държава! Шенген?? И в ЕС как ни пуснаха!!

Ъхъм. След ЧСИ-тата сега и задължителна медиация? Че то и досега си има подобни адвокати - за който иска. Ама не - сега ще е задължително. щото требе народеца да се дере ... Досега,напр. при делба, дори и да няма никакви възражения при наследниците на дадени имоти, всичко се извършва по съдебен ред - завежда се дело и точка. Там пред съдията декларирате (лично или чрез адвокати), какво съгласие е постигнато и това се заковава със съдебно решение. Плащате си за всичко - за експертните оценки, за вещите лица, за скиците, за кво ли не ... После отивате при съдията по вписванията. И на двете места се плаща. Сега задължително ще ни вкарат и медиатори - адвокати. Още една маймуна на клона - да гуши. Намат насищане тези от събедната система, ей!

Медиация, медитация, звучи ми нещо като мъни- мъни. Целта на тази процедура е да напълни гушичките на едни откровено слаби адвокати които ако са на свободния пазар и ще трябва да си изкарват прехраната с работа и с акъла си буквално ще умрат от глад. Това е една абсолютно безсмислена процедура, която ще даде допълнителна възможност на недобросъвестни страни и адвокати да шиканират процеса и като краен ефект ще го доведе до никъде. То е ясно, че на народните представители няма кой да им ги обясни тези неща, но надявам се поне покрай разправиите за кабинета да не им остане време да ги приемат.

Как точно вкарването на още 1 звено към вече така или иначе абсурдно тромав процес , ще спести време и пари ? Откъде точно ще дойде допълнителното време от това още 1 звено и как точно ще спести пари добавянето на още 1 звено ?

"До сега около 30 на сто от споровете, които са влезли в процедура по медиация, са приключили с извънсъдебни споразумения." Значи на фона на тази трагично ниска успеваемост на процедурата, искат чрез закон да наденат на хората поредното задължение, и да инсталират още една гилдия на хранилка към държавата.

Поредната американска иновация, която искат да ни натресат... Задължителната медиация защитава правата на едрия бизнес за сметка на обикновения работник. Това е нещо от което са проревали и нормалните американци. Не мога да си обясня защо само лошите примери внасяме от САЩ...

Аз съм пенсионер. И забелязах, че имам притоворечия с ерекцията, която все повече и повече има мнение различно от моето даже вече почва да ми противоречи и в ситуации, в които първоначално е изразила съгласие. Иска ми се да постигне някакво споразумение с нея, дали ще има медиатори , по точно медиаторки за да ми помогнат в този спор? Моля българския парламент да положи всички усилия за да помогне на хилядите пенсионери в нашата татковина, които имат подобни противоречия.

Докато има шарани , които кълват на гол бастун, ще има и тарикати .

на Медиацията, нека навържем повече Ора по Веригата - като с Топлинните Счетоводотели! Нека да има Повече, дето Не Работят Нищо Реално, но се Къпят в Милиарди!!

задължително посещение в магазина с придружител-адвокат при пазаруване на кисело мляко.

Ясно, пак със закон ще създаваме сигурна работа на нашите хора .

Лишават от достъп до правосъдие. За какво са законите ,ако ще задължават хората да ''се оправят'' с пазарлъци?

Истината е, че съдилищата са задръстени от дела, по които никоя от страните не иска да даде рушвет и това страшно дразни някои хора.

ПоСредник в ПоСредника, ПреПродавач в ПреПродавача, за да ни Крадат с колкото се може Повече Пари - Станахме Бананова Република и като Матрьошка!

Това е опит за ислямизация на правото - без да се носи законова отговорност, а справедливостта да бъде резултат от сделка. В англосаксонският свят също е доста разпространено. Там доста банкери отърваха кауша благодарение на медиация.. Просто сключиха сделки с правосъдието. Сделката позволява място за пазарлък. Това не е правосъдие. Това е корупционерство.

ни щавят адвокатите сега още едни озверели и лакоми идват!!!!!!!!!!!!!!!!

Щом сме почнали със задължителните нрща, аз пък държа щом ще се прави медиация да се случва на неутрален терен на маса и задължително пиене на ракия.

От къде на къде ще натрапват платената си услуга? Как ще раздават право,като потъпкват най-естественото човешко право- правото да откажеш услуга, която не желаеш?!

Медиацията е извънсъдебен способ за уреждане на спорове. Тя се основава на принципите на доброволност и равнопоставеност (както и безпристрастност и поверителност). Изхождайки само от тези принципи много лесно може да се стигне до отговор на въпроса: удачно ли е въвеждането на задължителна медиация, особено по някои категории спорове. Нямам време да слушам какво казва госпожата, но ако защитава направените предложения за изменение на Закона за медиацията, язък й за написаното във визитката й!

То в София се усеща как има едно правосъдие за обикновения човек срещу корупция и наши хора, а какво е в провинцията знаете ли? Няколко местни дерибеи контролират всичко. Съд, община, институции... И то това е при инстанционен контрол и имаш шанс на последна инстанция да не хванат състава. А сега дори и надеждата ти отнемат... Направо крепостно право да въведат - каквото каже феодала - това е.

Нищо няма да спести, освен тия дето са бедни и измъчени накрая просто да им писне и да се съгласят ! медиатора е човек който не се интерисува от правдата, а от това да накара едната страна да се съгласи на тая дето ще му даде повече пари!!

"Медиация", "медиатор" - поредните тъпи и напълно ненужни чуждици, с които агресивната полуинтелигенция "обогатява" родния ези! "Посредничество", "посредник" ТЪПАЦИ, нищо друго не съдържат тия "красиви" понятия!!!

...най шашавата идея е това!