Външният дълг на България достигна 61.2% от БВП или €33.7 млрд.

Данните са предварителни, отнасят се за периода януари-ноември 2018 година

Обратно в новината

Коментари - Външният дълг на България достигна 61.2% от БВП или €33.7 млрд. | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Долни ГЕРБ-ерски джендъри ! Грабят повече и от комунистите. Наближава време разделно. Явно цветанов не се е спрял само с апартаментите !

Копирана и изплющяна статистика, само това е тази статия. Нещо повече.....лично мнение, мнение на икономисти и финансисти????

Като спря сега и дойчепечатницата и ще опънете петалата другари прости демократи. Те затова и онези си правят Брекзита.

ААААА не е толкова ,сложете още 2,8 милиарда след Четвъртък когато ще се надупим на Газпром и ще им построим тръба до Сърбия/руската губерния на Балканите/ за наша сметка. Газпром ни го нахърква поредно след Белене, КТБ и т.д.!!! Бочко и той лакейства на Путев. Бог да пази България !!!!!!!!!!!!11

Ще нарастне ,който плаща за всичко на зелено,остава с пръст в устата. Поне хубавото е ,че не лично там всичко е свръх ОК,да му мислят баламурниците.

Държавният дълг е около 10% от БВП. Останалото е ЧАСТЕН дълг, на частни субекти - предприятия, банки, физически лица. Нормална практика е чуждестранни компании-майки да финансират българските си дъщерни дружества чрез капитал и дълг. не разбирам държавата как точно трябва да се намеси според вас във финансовите взаимоотношения между частни субекти. ПС: не съм привърженик на ГЕРБ, тъй като се оклепват по много направления, но да се плюе само, заради самото плюене е изключително безмислено

Увеличаване на дълга-гарантирано от Гробарите начело с Тиквата Проста. Увеличаване на доходите в друг живот.

Когато в статията се говори, за това, че един дълг е намалял заглавието достигна е малко противоречащо си :/

При бай Тошо външен дълг от 8 милиарда долара при работещи заводи в тежката и лека промишленост и модерно селско стопанство. При 29 Г. демократично грабителско и ликвидационно управление от тях 10 години на Борисов ,България е с външен дълг от близо 34 милиарда евро,при липса на тежка и лека промишленост.Лъснаха задниците на управляващите облечени в маркови костюми.Най -голямото натрупване на външен дълг и отрицателен търговски баланс е при управлението на ГЕРБ .Кой,как и кога ще го връщаме,кой да ти каже? Горанката и някакъв си министър на икономиката ни успокояват ,че всичко е ОК.Борисов ,Цветанов с шайката им ни успокояват с надграждане,а то не било надграждане ,а надграбване.Време е да потърсим отговорност от колективната безотговорност на депутати ,министри,партии и от манипулаторите на ГЕРБ Борисов и Цветанов.

Четете! 34млрд е общият външен дълг, Държавен такъв е малко над 5млрд. Останалото е частен - фирмен, междуфирмен и банков. А по въпроса за икономиката по бай Тошово време ще ви кажа, че за 45г. държавата 3 пъти обявява фалит(невъзможност да си обслужва дълговете), нещо което в последните 30г не се е случвало. Е, 1 път се случи и 1 път за малко да се случи, но познайте - управляваха комунисти.

пълни глупости . Външния държавен дълг на България е 3 пъти по малък . ГЕРБ че са крадци е ясно но дълга от 33. 7 млрд е в по голямата си част на частни фирми

Ужасен съм!! Размерът на БВП е показателен за стандарта ни на живот. От тези икономически показател се вижда, че ние сме удавени! Къде са онези ненормалници дето защитават ГЕРБ?! Ние живеем на кредит и означава че 2/3 от всичко което имаме вече не е наше! Вижте гърците правят минималната си заплата над 650 Евра, италианците смъкват пенсионната възраст с 3 години....! Къде сме ние?! Ние продължаваме да потъваме!!! Скоро ще сме чужденци в собствената си държава! Вече е късно и да арестуваме комунистите мутрите и ГЕРБаджиите! Те на практика ни окрадоха!

Р-р на миним. заплата в БГ: 1.01.2010 - 240лв 1.01.2019 - 560лв Казвате, че нямало увеличаване на доходите. Истината е, че има, но базата от която се тръгна е мнооого ниска.

Кой те лъжи бе! Това са данни от БНБ бе кратуно!

То си пише, че това е брутен дълг. Не държавен.

Към началото на 2000г беше около 7млрд

Четете, но и мислете! Чоже и в по0голямятя си част този дълг да е частен, но ако кредиторите в един хубав момент решат да го осребрят, срещу него могат да придобият само ... собственост върху българските фирми, банки и т.н. Тогана какво българско ще остане на тази територия? Май само български мутри.... Опа, и мутреси... защото това вече е моделът за подражание на младите хора, за огромно съжаление.

Спрете вече с тоя "бай Тошо"! Той отдавна е в гроба! Така е когато те управлява крадец! Да обаче в един момент всичко за крадене ще свърши и тогава тия дето крадоха ще избягат кой в САЩ, кой в западна Европа кой в Русия (не се смейте! и такива ще има!), а тези като нас дето не са крали ще останат тук да живеят с освирепелите от глад роми....

Ти няма да връщаш дълга на някой, дето е решил да строи предприятие тук. Повечето работят за износ, идват, за да произвеждат тук, плащат и по някой лев данъци. Техните инвестиции формират брутният дълг. Държавния е 12.3 милиарда евро към ноември.

Тук нещо не разбирам - дълга на банките влиза ли или не? Банките - длъжници са частни и клонове на чужди банки, откъдето и са финансирани и се е образувал дългът. Но поради идиотизма на българското законодателство клоновете на чужди банки се водят по закон самостоятелни юридически лица - което означава, че чуждата банка - собственик може да източва както си иска българската си собсвеност без да носи никаква отговорност за нея, а я обяви във фалит и да се яви като крупен кредитор.

Тук не става въпрос за Брутния национален продукт! Брутният вътрешен продукт (БВП) е икономически термин, който обозначава измерването на общата стойност на стоките (продукти) и услугите, произведени в определена териториална област (обикновено една страна), през определен период (обикновено една година), преди амортизация. Тези данни се изразяват в пари. Терминът се различава от брутния национален продукт (БНП) по това, че той изключва от изчисленията трансферите на средства между държавите.

Само преди месец Бойко Борисов излъга в Шоуто на Слави, че външният ни дълг е 20% от БВП

Външният дълг на България достигна 61.2% от БВП или €33.7 млрд При лошо структурирана и дисбалансирана, полуработеща икономика тези 61% ДЪЛГ от БВП е изключително опасна тенденция. Като се прибавят 2.5 милиарда лева за изтребители и още 3 милиарда евентуално за газовата тръба , картинката става още по-мрачна.

Около 2000 държавния е към 11, в момента е малко по-висок, около 12. Около 2000 година държавния дълг е близо 80% от БВП, сега е 22. 23. Ей ти линк: https://tradingeconomics.com/bulgaria/government-debt-to-gdp Не съм фен на ГЕРБ, преди тях беше под 20% от БВП. А тия няколко % са милиарди. Тиквите го увеличиха стабилно. И грам не се усеща.

Селски, ти да не си помисли, че това е само държавен дълг?

Уточнете, че не става въпрос за брутен държавен дълг, а за брутен дълг включващ и частните банки и предприятия, в т.ч. и дълга на клоновете на чуждите банки и предприятия, към предприятията м"майки" в чужбина.

е, кой щи се пъне да го връща? циганите? серийците?......незнам, назнам.

22, 23% e държавния. Брутния е 60+. Което не е толкова ненормално, защото Германия има към 170% брутен и 64 държавен.

20%, ама общият ДЪРЖАВЕН дълг, вътрешен плюс външен, което е 50%-50% външен и вътрешен. А брутният външен дълг, който се цитира в статията, е общо ДЪРЖАВЕН и ЧАСТЕН. убеден съм, че коментарите ти са резултат на трудово-правни отношения, ама хайде поне като тролиш да използваш коректна информация

ох много скоро ще престана да връщам този заем... който всъщност не съм взел аз...

Страх ме е да си помисля от къде идва сериец. Сирийци, бе!

серийци са. ако българските мутроработодатели направат на тех това, което сториха на българчетата - ше ги насерът и обесът без обяснениа.

Не вярвам на БНБ. бочко-цвъкич твърдят, че е 18% Това е положението след 10 годишен гербопросперитет...

Така де, борко-цвъкич не са уточнили 18% от колко...

Какво става, ей! Един дебелак от Банкя разяснявайки някои икономически категории, които изучавал в първата половина на една индианска книга, обясняваше, че този дълг е само 18 %. На въпросите на един шоумен какво означава това не можа да даде информация в абсолютни стойности , а остана само в относителни измерения. И аз си помислих, че това е вярно и има голям стабилитет. А сега, оказа се, че нещата са по-различни! Този чичко, дебелия от Банкя , е излъгал. Не мога да повярвам, че той лъже...

"Данните а предварителни"... Дългът ни ще се окаже естествено по-голям. Спете спокойно... и правнуците ви ще има какво да плащат след всичките тези години на "прекрасно и умно" управление на тая територия.....

Децата на децата на нашите деца ще са борчлии!! Пак изберете крадците от ГЕРБ! Не че онези от БСП, ДПС или патриотите са по-стока....

Това е един от принципите при демокрацията:За да бъдат в менгемето на системата и за да бъдат управлявани по добре, хората/държавите трябва да са зависими и разделени, чрез заеми, лекарства, алкохол, наркотици, религии, сексуалност и каквото се сетите още. И така няма мърдане.Може да има противопоставяне вътре в обществата, но това работи добре за менгемето, защото усилията са разнопосочни, а не обединени срещу пристягащите челюсти. Та да ви е честита демокрацията и ползвайте със здраве!И не забравяйте, че изборите са честни:-)))

Най-лошото е когато се казват частични нещата, а това значи опити за манипулиране и всяване на нереални усещания в черните го. Влязох на сайта и на БНБ. Просто е копиран един стандартен баланс на нещо, което повечето хора не разбираме, защото не знаем подробностите каква точно е терминологията на тази материя. Както някой вече са го писали тук, държавния /т.е. на нас гражданите/ е доста по-малката част от тази цифра. И тук се вижда как някой неразбиращи се хващат за голямата цифра и оле мале. Срам е, че самия сайт като няма икономисти, не е публикувал коментара на някой икономист разясняващи на обикновените хора какво значат отделните цифри.

Да се разбира четящите го, а не черните го. Отдавам го на автоматичния редактор .

Мдаааааааааааааааа, Така ще бъде докато не започнем да търсим ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ на ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, които са в управлението.!!!!!!!!!!! И ако след това се окаже , че са замесени в нещо или са взели грешни решения да им се отнема ЦЯЛОТО имущество за покриване на щетите. Ехххх, мечти.....

Вървим по пътя на Гърцие задлъжняваме Ама те поне са си поживели а на нас ще ни сложат юздата да им работим за тях .

33 797 млн. евро са хитро изписаните 33.7 МИЛИАРДА! Тодор си замина без да изяснят колко е бил тогавашният дълг - варираше м/у 2 и 8 млр. USD. През това време заспалият народ беше жалко и безмилостно ограбен, но тия новите алчни хиени никой не ги закача - нито ние в страната, нито ония вагабонти отвън, които с една ръка ни пробутват въпросните заеми и с две грабят заедно с нашите апаши. "Не сме народ, а мърша" беше казал народният поет!

Гърците преди години получаваха заплати между 1500 и 5000Е на месец включително 13 и 14-та заплата , макар и на кредит но живееха много добре. Ние сме на светлинни години от тях по доходи и нямаме шансове да ги доближим.

Стабилно потъваме с ПП ГЕПИ. Само да попитам от както са ГЕПИ на власт колко е нараснал дълга ни като числа и къде са парите. Съд за престъпната шайка от ПП ГЕПИ те заробиха дори внуците ни!!!

Хайде честито! Има и други страни, в които брутният външен дълг е голям като % от БВП, но техните икономики са силни. Това е най-некадърното управление от 89 насам! К

Моля ,направете графика от 1960г. до сега. Ако Вие паднете от стола,не съм аз виновен. Търсете други!

Писачо,съдът е с управляващите.Иначе няма пара.Какво чакаш? От време "оно" и по свето е така. БГ и Балканите са материален изтоник за колониалните държави,които мазно ,мазно ги обсебват.

в публикуваната стъкмистика показват само милиони!!!!

В така нареченият "Брутен продукт", оценен на 50 милиарда евро около 90% е вътрешно потребление (разбирай такси, данъци, ДДС, акцизи). Т.е. производство няма, инвестиции няма. И само преди няколко месеца ББ обясняваше как дългът бил 20% от БВП. Някой лъже доста на едро.